Tartu koolide tuleohutus jätab endiselt soovida

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemates koolimajades, nagu näiteks Reiniku kooli algklasside maja, on keerukas tuletõrjeuksi ajaloolisse interjööri sobitada. Reiniku koolis olid töömehed eilegi tuletõkkeuksi paigaldamas.
Vanemates koolimajades, nagu näiteks Reiniku kooli algklasside maja, on keerukas tuletõrjeuksi ajaloolisse interjööri sobitada. Reiniku koolis olid töömehed eilegi tuletõkkeuksi paigaldamas. Foto: Margus Ansu

Tartu kulutas mullu haridusasutustele tehtud ettekirjutuste täitmiseks üle miljoni euro, kuid ainuüksi 16 kooli tuleohutusnõuete täitmiseks kulub veel üle miljoni.

Tartu abilinnapea Tiia Teppan ütles, et koolidel on täitmata päästeameti ettekirjutusi 1,1 miljoni euro, lasteaedadel umbes 40 000 euro ulatuses. Kuid tervisekaitse ettekirjutusi on täitmata veel umbes 2,7 miljoni euro eest.

«Kogu aeg otsast teeme ja see, mis lõppenud aastal tehtud sai, on väga suur samm,» lisas abilinnapea Argo Annuk. «Rõhuasetus on ettekirjutuste täitmisel, kuid rahakott on meil selline, et kõigeks ühel aastal ei jätku. Kindlasti pingerida vaadatakse üle. Lõviosa ettekirjutustest on seotud tuletõkkeustega, mida jätkuvalt paigaldatakse.»

Tööd veel kolmeks aastaks

Annuk tõi välja, et päästeameti ettekirjutuste järgi on olukord lasteaedades parem kui koolides. Volikogule koostatud ülevaatest nähtub, et päästeameti ettekirjutused on täitmata veel vaid kolmes lasteaias.

Samast ülevaatest selgub, et koolides on vajakajäämisi ka turvavalgustuses.

Teppan lisas, et tema hinnangul on kõige kriitilisemad ettekirjutused täidetud ja järgmised ajatatud kolme aasta peale. Kui linnaeelarve lubab senise tempoga jätkata, peaks kolme aasta pärast olema praeguseks tehtud ettekirjutused täidetud.

Annuk märkis siiski, et õigusruum muutub, nõuded karmistuvad ja seetõttu tuleb ilmselt uusi ettekirjutusi.

Vana maja, uued nõuded

Teppan ütles, et näiteks praegune tuletõkkeuste problemaatika tuleneb sellest, et vanemates koolimajades olid trepid ja trepikojad avatud. Nüüd peavad kõik olema jagatud tuletõkkesektsioonideks. Ka vanades majades, nagu Reiniku kooli algklasside oma.

«Vana ilus ajalooline hoone ja siis need kollased tuletõkkeuksed. Ma ei häbene nõustuda, et need on koledad,» ütles Teppan. «See on aga nõue, millest ei saa üle ega ümber.»

Tartu linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson ütles, et ettekirjutuste täitmine jätkub pidevalt ja et tema ei usu, et kunagi tuleb aeg, mil kõik haridusasutused on puhaste paberitega. Kindlasti leiavad kontrollivad ametkonnad edaspidigi asju, mis võiksid olla paremini.

Jürgenson ütles, et nii kipub see olema ka meist rikkamates Skandinaavia maades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles