Tartus tuleb talitriatloni EM

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triatloni jooksurada kulgeb üle Kroonuaia silla ja Vabadussilla, näitas võistluste korraldaja Margus Püvi.
Triatloni jooksurada kulgeb üle Kroonuaia silla ja Vabadussilla, näitas võistluste korraldaja Margus Püvi. Foto: Sille Annuk

Jaanuarikuu viimasel nädalavahetusel korraldab triatloniklubi Trismile Tartus talitriatloni Euroopa meistrivõistlused. Euroopas on talitriatloni meistrit selgitatud juba kümmekond aastat, kuid Eestis on see võistlus esimene omalaadne.

Võistluskeskus avab uksed Tähtvere spordipargis 25. jaanuaril, mil alustatakse stardimaterjalide väljastamist ning peetakse avapidu. Just seal ning Supilinna ja Tähtvere tänavatel astuvad päev hiljem võistlustulle Euroopa parimad ta­li­triatleedid, kuid ka kohalikud spordisõbrad ja lapsed.

«Kuna konkurents pole päris kõigis vanuseklassides väga tugev, miks mitte end kirja panna ning Euroopa meistrivõistlustelt medal võita,» ahvatles ürituse peakorraldaja Ain-Alar Juhanson spordisõpru.

Naeltega jooksusussid

Et see on talvine mõõduvõtt, pole ka triatlonialad päris samad. Võistlus algab Supilinnas jooksuga Emajõe ääres ning sportlased ületavad ka kaks silda – Kroonuaia ning Vabadussilla.

Sildadelt naastakse spordipargi parkla kõrvale ehitatavasse vahetusalasse.

Talviselt libedatel teedel püsti püsimiseks on eliitsportlastel spetsiaalsed naeltega jooksukingad, selgitas Ain-Alar Juhan­son. «Püüame raja siiski nii puhtaks teha, et seal saaks joosta ka tavaliste botastega,» rääkis ta.

Vahetusalalt starditakse jalgratta krossisõidule, mis kulgeb laululava ümbruses ning Tähtvere ja Supilinna teedel. «Rattasõit tuleb väga tehniline,» kinnitas teine talitriatloni korraldaja Margus Püvi. «Tähtvere trepid on sees.»

Raske rada võiks korraldajate hinnangul soosida kodumaiseid sportlasi, kes Tartut tunnevad. Teiste seas on starti minemas Allan Oras, Priit Talts ja Jaak Mae ning teisigi tuntud sportlasi, loetles Püvi.

Ka rataste all on talvisel võistlusel parim rehvivalik naastrehv, tõdesid korraldajad. Triatloni viimane ala on suusatamine 2,5-kilomeetrisel ringil Tähtvere spordipargis ja dendropargis.

Eliitvõistlejad jooksevad 7,2 kilomeetrit, rattasõidu pikkus on 14,4 kilomeetrit ning suusasõit 10,8 kilomeetrit. «Võistlus tuleb raskem, kui pealt paistab,» lubas Püvi. «Rattasõidult suusatamisele üle minna on eriti ränk.»

Kohal on koondised

Euroopa meistrivõistluste Tartusse jõudmises on suur roll kahtlemata suvel peetud esimesel Tartu linnatriatlonil, mida käis hindamas rahvusvahelise triatloniliidu esindaja Eu­gene Kraus. Liit andis suvisele võistlusele positiivse hinnangu ning see tegi ka talitriatloni korralduspaigaks kandideerimise lihtsamaks, usub Juhan­son.

Lisaks Eestile on võistlejaid kirja pandud juba üheksast riigist ning stardis on eeldatavalt 120–140 eliitvõistlejat, märkis Püvi. Seni kirja pandud koondistest on suurim Venemaa oma 28 sportlasega. Üsna palju tuleb võistlejaid Norrast, kohal on Läti, Leedu ja Soome koondis. Kümme sportlast on tulemas Itaaliast, mõned ka Saksamaalt, Prantsusmaalt ja Hollandist.

Et üritusest ei ole enne tänast meedias pikemalt juttu olnud, hakkavad kodumaised spordisõbrad end alles tasapisi kirja panema. Eilseks oli aga ka harrastajate võistlusele kirjas juba 10 spordisõpra.

Talitriatlon

• Tartu esimene talitriatlon peetakse 26. ja 27. jaanuaril.

• Võistlus koosneb jooksust, jalgratta krossisõidust ja suusatamisest.

• Võistlevad eliitsportlased, juuniorid ja teistegi vanuseklasside esindajad, invasportlased ja lapsed.

• Osaleda soovijad saavad end 20. jaanuarini kirja panna info@triatlon.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles