Võimlemispeole mahub veel osalejaid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle aastakümnete peeti tänavu maikuus taas Tartu võimlemispidu.
Üle aastakümnete peeti tänavu maikuus taas Tartu võimlemispidu. Foto: Margus Ansu

Ehkki Tartu suure võimlemispeoni on jäänud tervelt viis kuud, käib ettevalmistus juba täie hooga. Täna filmitakse Turu tänava spordihoones üles peo kavad, millest valmistatakse DVDd. Nende järgi omakorda hakkavad võimlemisrühmad kavu õppima.

Maikuu viimasel laupäeval peetavale peole mahub esinema kuni 2500 võimlejat. Praegu on kirjas 1600 last ja noort, ütles ürituse korraldaja Ebe Kalja Rütmika võimlemisklubist.

Võimlemispidude tava taastati Tartus mullu kevadel, enne seda peeti sellist pidu Emajõelinnas 1975. aastal. Mullu maikuus osales peol koos külalisesinejatega 2000 võimlejat. «Neid mahuks veel juurdegi,» kinnitas Kalja.

Kavad sobivad kõigile

Peole on minemas nii professionaalsed võimlejad kui ka noored ja lapsed, kes iga päev võimlemisega kokku ei puutu. «Kavad teeme üsna lihtsad, et igaüks saaks osaleda,» märkis Kalja.

Peoga liituma kutsutakse veel lapsi alates kolmandas klassis käivatest, kuid neist nooremate vanuserühmade kohad on juba täidetud. Eriti oodatud on gümnaasiumiealised, tudengid ja võimlemishuvilised noored kuni 30. eluaastani.

Eraldi on sel korral ette valmistatud ema ja lapse kava, kus vanem saab kaasa lüüa kuuekuuse kuni kuue aasta vanuse lapsega.

Kavade DVDdele salvestamisele järgnevad seminarid 5. ja 6. jaanuaril Tartus Masingu koolis, sinna on kutsutud kõigi osalemisest huvitatud rühmade treenerid ja õpetajad. Juhendajatele õpetatakse kavad selgeks ning neile antakse toeks kaasa DVD, et kava lastele õpetada.

Registreerimisele tahavad korraldajad joone alla tõmmata jaanuari lõpuks. Sellele järgneb kõigi osalejate ülemõõtmine ning neile kostüümide tellimine.

Kostüümid tellivad korraldajad. Ühelt poolt seetõttu, et nii on odavam, ning teisalt seepärast, et kõik näeksid välja nii, nagu peab. «Kui lubada kõigil eraldi tellida valge seelik, näeme hiljem seelikuid hallist värvitoonist roosani,» tõi Kalja näite.

Kaks juubelit

Pealkirja «See rõõm on elust endast» kandev pidu tähistab 25. mail 80 aasta möödumist kõige esimesest võimlemispeost Tamme staadionil.

Lisaks sellele möödub sada aastat armastatud helilooja Raimond Valgre sünnist. Kalja sõnutsi on osa kavadest seatud Valgre loodud muusikale.

Tartu võimlemispidu

• Võimlemispidu «See rõõm on elust endast» tuleb 25. mail.

• Osalema mahub kuni 2500 võimlejat.

• 5. ja 6. jaanuaril peetakse Tartus Masingu koolis võimlemispeo seminare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles