ERMi rahvas palistas Raadini küünaldega raja

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui mõnele eestimaalasele võis enne tänast jääda segaseks, kuhu täpselt on plaanis ehitada Eesti Rahva Muuseumi uus hoone, siis nüüd peaks see küll selge olema. Muuseumirahvas märkis tuhandete küünaldega maha teekonna Tartu Raekoja platsilt ERMi tulevase majani.

Rahvuslikust meelest kantud tseremoonia algas linna keskväljakul Mikk Sarve algusriituse ja tuleetendusega. Seejärel asuti koos laulude ja juttudega tulemeetrite retkele. Just sellist nime kandis umbes kahe kilomeetri pikkune jalgsirännak.

Kõikjale tänavaservadesse asetasid muuseumitöötajad küünlaid, mida nad vedasid enda järel kelkudel. Küünlad süüdati ning nii moodustus leegitsev teekond.

Raadile kogunenutele anti külmapeletuseks teed ning vaadata sai Reigo Ahvena trummi- ja tantsuetendust. Laulupeomuuseumi koor esitas isamaalisi laule, mis kaikusid üle Raadi välja. Seejärel kõneles Jaan Tõnisson anno 2012. Tõnisson lausus, et praegused vaesed ajad on rikkamate aegade hooletu prassimise tagajärg. Et aga Eesti Rahva Muuseum on kogu rahva kodu, tuleb see kindlasti rajada.

Viimasena sõna võtnud kauaaegne Eesti Rahva Muuseumi direktor Krista Aru kinnitas kogunenuile, et muuseumi ehitus algab pea ning ei kulugi kaua aega kui kõik inimesed on uuesti Raadile oodatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles