Teatrirahvas sõidab viietärnibussiga

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varem tegi teatrirahvas väljasõite punase bussiga, eilsest on nende käsutuses hallikassinine Skyliner.
Varem tegi teatrirahvas väljasõite punase bussiga, eilsest on nende käsutuses hallikassinine Skyliner. Foto: Sille Annuk

Eile pärastlõunal vuras Vanemuise väikese maja hoovi tuliuus Neoplani bussitehase Skyliner, mis hakkab teatrirahvast sõidutama külalisetendustele ja kaugemat teatripublikut Vanemuisesse.

Teised Eesti teatrid said CO2-kvoodi müügi raha eest ostetud bussid kätte juba tänavu augustis, Vanemuisele lubati uut sõidukit novembri lõpuks. Tootmisprobleemide tõttu venis bussi saabumine veelgi, kuid eile nähtu pani leebuma nii viimaseid päevi Vanemuist juhtiva Paavo Nõgene kui ka uuest aastast teatrit eest vedama hakkava Toomas Petersoni.

«See hilinemine on omamoodi tulus,» muigas Nõgene, kui bussimüüja esindaja Andres Mängel oli teinud heledate nahkistmetega bussis esimese tutvustusringi. Enne Tartusse jõudmist Rootsis automessil käinud hallikassinine buss on oma varustuse poolest ainuke Euroopas. Bussis on 65 kohta, millest 50 asuvad teisel korrusel. Viimasele viivad kaks treppi – üks bussi keskelt ja teine kohe sohvri selja tagant.

Panoraamvaade katusel

Lisaks ülimugavatele istmetele on bussis kolm lauda, internet, kuus telerit ja kraanikausiga WC. Bussi keskel asuvas kööginurgas on espresso- ja nõudepesumasin, mikrolaineahi, sügavkülmaga külmik ning lennukites kasutatav kiirtoidu soojendaja. «Ma arvan, et enamikul meist pole kodus ka sellist kööki,» kommenteeris Mängel.

Vaatamisväärsus on bussi teise korruse läbipaistev panoraamlagi, mis on Mängeli sõnul bussitootjate viimane trend. «Kes vähegi suudab seda toota, see teeb, sest taevavaade pidi inimestele hästi mõjuma,» lausus Mängel. «Loomingulistele eriti,» lisas Nõ­gene. Teatri nõudel on bussis ka eraldi invakoht, kuhu saab tõsta ratastooli.

Buss veab ka publikut

Avarate istmevahede ja varustuse järgi viietärnibusside hulka kuuluv Skyliner läks maksma 558 000 eurot (ligi 9 miljonit krooni). Raha kõigi teatribusside ostuks tuli riigi saastekvootide müügist. Peale Vanemuise said bussid Pärnu Endla, Viljandi Ugala, Rakvere teater ja Eesti Draamateater.  

Nõgene sõnul ei hakka bussiga sõitma ainult teatrirahvas, vaid see teenindab ka publikut. «Näiteks kui Luunja koolilapsed tahavad klassiga teatrisse tulla, siis väikese lisatasu eest saadab Vanemuine neile bussi järele ja viib pärast koju tagasi,» tõi Nõgene näite.

Esimene ametlik sõit uue bussiga on ilmselt laupäeval, kui buss viib orkestrandid Vanemuise suure maja juurest advendikontserdile Jaani kirikusse. Teatri paarkümmend aastat vana Skyliner, mille kardaanirist viimasel Tallinna reisil üles ütles, läheb aga lepingu järgi utiliseerimisele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles