Fotokuulsus märkab kõikjal popikooni

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mary Ann Lynch tutvustas oma uurimust Marilyn Monroe kujutiste kohta.
Mary Ann Lynch tutvustas oma uurimust Marilyn Monroe kujutiste kohta. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Kõrgema Kunstikooli fotoosakonnas andis eile sissejuhatava loengu New Yorgi fotograaf ja kirjanik Mary Ann Lynch. Ekraanil tema selja taga oli popikoon Marilyn Monroe.

Kuhu maailma nurka Mary Ann Lynch ka iganes sõidab, ikka jäävad talle silma Monroe kujutisega fotod või nendega kaunistatud tooted. Ta on pildistanud ka kunagise ülikuulsa filminäitleja ja laulja fänne, kes koguvad tänini oma ebajumalaga seotud asju.

Eestlased ei erine selles suhtes muist rahvaist. Nii näiteks märkas ameeriklanna eile Tartu kaubamajas T-särkide poodi, kus teiste hulgas rippus tolle superstaari pildiga särk. Ja mõistagi ei jätnud fotograaf seda pildistamata.

Tallinnas peatub Lynch Ülemiste hotellis. Tal on juba järele uuritud ja üle vaadatud: sealses kahes numbritoas on Monroe raamitud foto.

«Marilyni leidub igal pool,» ütles fotograaf. «Ma olen kindel, et popkultuur ja sealhulgas alati elurõõmus Marilyn on mõjutanud väga sügavalt kogu kultuuri sõltumata asukohast.»

Loengud Tartus

Eilne sissejuhatav fotode poolest väga rikkalik loeng saab kõrgemas kunstikoolis järje täna ja kolmapäeval kell 11. Sissepääs on vaba kõikidele huvilistele.

Ameeriklanna Eestisse kutsunud professori Peeter Linnapi andmetel kavatseb fotokuulsus kõnelda ka 1970. aastate fotolainest oma kunagises koduosariigis Hawaiil, samuti uute organisatsioonide loomisest USA fotograafias ja kontseptuaalse fotograafia suurkujudest.

Aastal 1977 asutas Lynch New Yorgi osariigi elanikuna tollal esimese sõltumatu fotoajakirja Combinations. Loengus tuleb juttu fotograafia suurkujude tööde avaldamisest, aga ka Peeter Toomingast kui tema üllatuslikust kaastöölisest Nõukogude Eestis.

Fotokunstnikuna on Lynch tegutsenud professor Linnapi andmetel peamiselt mustvalges tehnikas, viljelenud ka käsikoloreerimist. Ta on pildistanud Hawaii saarte elanikke etnograafilises võtmes. Tihti kombineerib ta fotosid tekstidega.

Aasta 1998 tõi ameeriklannale kaasa taaskohtumise Eestiga: Peeter Linnap ja Gil Leebrick korraldasid Ameerika Ühendriikides näituse «Out of the Shadow: kaasaegne fotokunst Balti riikidest».

New Yorgis sai 1980. aastatel alguse Lynchi projekt, milles ta uurib ja vaatleb Monroe surmajärgset elu piltidena. See tegevussuund on jätkunud. Lynchi kõige uuemaks projektiks on saanud selle superstaari piltkujutiste uurimine linnakeskkonnas.

Täna ja uuel aastal

Täna käib slovaki juurtega Mary Ann Lynch (68) Peipsi ääres, sest ta tahab oma silmaga näha sealset omalaadset elu. Ühtekokku viibib ta Eestis kuus päeva, et siis jõule vastu võtta juba kodus.

«Kavandame järgmiseks aastaks tema näitust Nooruse galeriisse,» ütles professor Peeter Linnap.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles