Režissöör tõrjub vingumist

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Jackson
Peter Jackson Foto: SCANPIX

Mitut sorti meedias on kaeveldud, nagu tekitaks «Kää­biku» filmimisel maailmas esimest korda kasutatud tehniline uuendus HFR 3D ehk kõrge kaadrisagedus vaatamisel kerget iiveldust või peavalu. Kas see tabab ka neid, kes lähevad Tartus eel- ja esilinastusele?

Filmistuudio War­ner Bros Pictures esindaja Eestis, ACME Filmi kinolevi- ja turundusjuht Katre Valgma teatas, et Eestis saab HFR 3D-formaadis seda linateost vaadata vaid Tallinnas Coca-Cola Plaza kahes suurimas saalis.

Nii et tartlased ei pea Ekraani ja Cinamoni seanssidele minnes uudset ebamugavust pelgama. Kui seda üleüldse kuskil tekibki ... Katre Valgma edastas «Kääbiku» režissööri Peter Jacksoni  selgituse uudse nipi kohta, ja tema meelest on kõik suurepärane.

«Iga sekundi kohta näeb silm kaks korda rohkem kaadreid, mis annab filmile suurepärase ja mitmekülgse kvaliteedi. HFR 3D-kogemus on palju leebem ja silmi säästvam,» märgib Jackson. «Mõnele inimesele on 3D-formaat ebamugav just nimelt värina, liikumishämu ja vilkumise pärast. HFR 3D puhul seda ei esine.»

«Sõrmuste isanda» eest Oscari pälvinud režissöör märgib, et soovib publiku tõmmata istmetelt otse seikluste keskele. «Just sellist kogemust soovin ma kinokülastajaile pakkuda, olgu filmiformaat milline tahes,» märgib ta.

Jackson ise eelistab «Kää­bikut» vaadata HFR 3D-formaadis. «Kuid võin käsi südamel öelda, et iga formaat annab vaatajale hämmastava ja mitmetahulise elamuse,» lisab ta.

Filmi tegevus käib Keskmaal 60 aastat enne triloogia «Sõrmuste isand» sündmusi. Kääbik Bilbo Paunaste (originaalis Bag­gins) asub seiklusrohkele rännakule, et päästa päkapikkude kuningriik Erebor hirmuäratava draakoni Smaugi küüsist.

Võlur Gandalf ilmub ootamatult Bilbo juurde, kes liitub seejärel 13 päkapikuga, eesotsas sõdalase Thorin Tammiskilbiga. Teekonnal tuleb neil läbida ohtlikke alasid, mis kubisevad gob­linitest, orkidest, wargidest, hiigelämblikest ja nõidadest.

Martin Freeman kehastab peategelast Bilbot. Ian McKellen on ekraanil taas Gandalfi rollis. «Sõrmuste isanda» filmides osalenutest tulevad vaatajate ette ka Cate Blanchett Galadrielina, Ian Holm vana Bilbona, Christopher Lee Sarumanina, Hugo Wea­ving Elrondina, Elijah Wood Frodona, Orlando Bloom Lego­lasena ja Andy Serkis Gollu­mi­na («Kääbiku» raamatus Gug­lunk).

«Kääbik: ootamatu teekond» saab kaks järjefilmi. «Kääbik: Lohekõrb» esilinastub detsembris 2013 ning «Kääbik: sinna ja tagasi» juulis 2014.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles