Galerii: noore teadlase preemia sai veresoontekirurg Jaak Kals

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Ülikooli meditsiinilise biokeemia vanemteadur ja veresoontekirurg Jaak Kals sai riigipealt noore teadlase preemia.

President Toomas Hendrik Ilves andis preemia täna üle Tartu Ülikooli meditsiinilise biokeemia vanemteadurile ja veresoontekirurgile Jaak Kalsile. Tema teadustöö temaatika on seotud südame- ja veresoonkonna haiguste sõlmküsimusega – arterite haiguseelsete muutuste hindamisega.

Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu noore teadlase preemia suuruseks on 4800 eurot.

«Pingelise kirurgitöö ja aktiivse teadustegevuse ühendamine on esiletõstmist ja eeskuju vääriv,» ütles Ilves preemia üle andmisel. «Teie näitate meile, et Eestis on noortel võimalik teha rahvusvaheliselt tugevat teadustööd ning samal ajal olla tubli ning hinnatud arst.»

Ilves nentis, et Kals tegeleb nii arsti kui teadlasena väga tõsise ja vajaliku valdkonnaga. «Maailmas on südame-veresoonkonna haigustesse haigestumine väga kõrge ning Maailma Tervishoiuorganisatsiooni kurb prognoos näitab lähema kümnendi jooksul veelgi nende haigusjuhtude kasvu. Eesti ei ole siin kahjuks mingi positiivne erand, pigem vastupidi. Haigestuvad meie parimas loome- ja tööeas inimesed ning selle tõttu kannatavad nende perekonnad, lähedased ning kogu ühiskond,» rääkis Ilves.

Kalsi soovitajate Tartu Ülikooli kardioloogia kliiniku juhataja Jaan Eha, Tartu Ülikooli biokeemia instituudi juhataja Mihkel Zilmeri ja Tartu Ülikooli närvikliiniku juhataja Toomas Asseri hinnangul on Kalsi puhul tegemist harva olukorraga, kus noor inimene on suutnud siduda rahvusvahelises teadusruumis nüüdisajal ühe tõsisema kliinilise väljakutsega teaduseriala (endoteeli-, ateroskleroosiuuringud) ja igapäevase eduka töö veresoontekirurgina.

Ta on oma põhiaja töötanud Eestis ning andnud väga kaaluka panuse, et Eesti meditsiinis, Tartu Ülikooli arstiteaduskonnas on välja arendatud tihe, paljusid prekliinilisi ja kliinilisi allüksusi hõlmav koostöövõrgustik nüüdisaegsete veresoonteuuringute valdkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles