Tähetornis tuleb jutuks valgusreostuse halb mõju

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu tähetorn.
Tartu tähetorn. Foto: Margus Ansu

Uuel nädalal, 18. detsembril tuleb Tartu tähetornis juttu valgusreostusest. Kõneleb Tallinna Tehnikaülikooli füüsikainstituudi insener ja Tallinna tähetorni astronoom Mario Mars.

Astronoomi sõnul räägib ta sellest, mis valgusreostus oma olemuselt on, missugused on selle ilmingud ja kahjulikud mõjud ning kuidas valgusreostuse vastu võideldakse. Tutvustamisele tuleb ka Eesti esimene valgusreostuse uuring ja selle põnevad tulemused.

Loeng algab tähetornis kell 18.15. Huvilised on tähetorni aga oodatud ka päev varem ehk 17. detsembril, mil kell 16 - 19 saab selge ilma korral vaadata teleskoobiga Kuud, Marssi ja Jupiteri.

«Marss, mis loojub kell 18.22, on Maast hetkel suhteliselt kaugel ja seepärast ei ole võimalik selle pinnadetaile täpselt näha,» rääkis Tartu tähetorni astronoom Alar Puss. Siiski on Marss juba oma oranži värvi pärast kindlasti vaatamist väärt, lisas ta.

Öötaeva kuningaks on praegu Jupiter, mille kaaslasi Iot, Calistot ja Canymedest on vaatluse ajal samuti näha. Vaatluse ajal saab kella 17.45 paiku paari minuti jooksul näha ka rahvusvahelise kosmosejaama ISS ülelendu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles