Taliujujad tegid Emajões ajalugu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Triatleedid Maret Mets ja Margus Püvi on Anne kanalis taliujumisega tegelenud sügise algusest saati. Et Emajõgi võib peagi jääkaane alla kaduda, oli viimane hetk ka voolav vesi ära proovida.

«Millal siis veel, kuupäev 12.12.12 on selleks ettevõtmiseks igati sobilik,» selgitas enne vetteminekut Margus Püvi. Tegelik põhjus seisneb aga selles, et Emajõgi jäätub kiiresti ning homme poleks ujumine ehk enam võimalik olnud.

Esialgu oli sportlastel soov ujuda Kaarsillast Võidu sillani, kuid et Atlantisest allavoolu on jõgi juba jääs, tuli leida teine distants.

Täna hommikul kella 11 ajal pidid nad esmalt mitukümmend meetrit Vabadussillast allavooli mööda habrast jääd vaba veeni kõndima. Püvi hüppas jää lõppedes karsummdi vette, Mets sisenes 0,3-kraadisesse keskkonda oluliselt ettevaatlikumalt.

Esialgu läks allavoolu ujumine päris kiiresti, kuid meeter-meetrilt ujujate tempo rauges. Kaarsilla juures otsustas Mets liigse riski vältimiseks veest välja ronida. Selleks ajaks oli ta vees olnud ligikaudu 10 minutit.

Püvi jätkas aga allavett kroolimist ning ta aidati tennisevõrgu abil jääle Atlantise esisel. Paadisillal selgus, et tema põlvedel olid teravast jääst ka mõned marrastused, kuid spordimehe arvates on see tühiasi. Mures oli ta pigem selle pärast, et viimase 100 meetri ujumine oli väga raske ning alajahtumisest hakkas pea ringi käima. Vees oli mees kokku enam kui 13 minutit.

Teadaolevalt ei ole keegi varem sellistes oludes Emajões nii pikka maad ujunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles