Uus liikluskord jääb märkamata

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnne tänavalt kesklinna suunas Tähe tänavale pöörates jääb sissesõitu keelav märk nii tänavavalgustusposti varju, et ka hea tahtmise korral pole võimalik seda tähele panna.
Õnne tänavalt kesklinna suunas Tähe tänavale pöörates jääb sissesõitu keelav märk nii tänavavalgustusposti varju, et ka hea tahtmise korral pole võimalik seda tähele panna. Foto: Sille Annuk

Kitsamatel tänavatel talveks kehtestatud liikluskord jääb mõneski kohas autojuhtidel märkamata, sest muudatustest teavitavaid märke pole piisavalt. Eriti segane olukord on Tähe tänaval.

Talviste teeolude tõttu kehtestas linn möödunud kolmapäeval ligi kümnel tänaval ajutise liikluskorralduse. Enamasti on keelatud parkimist ja sissesõitu. Muu hulgas keelati Tähe tänaval kesklinnasuunaline liiklus Õnne, Tolstoi, Eha ja Pargi ristmikult. Muudatusest teavitavad märgid on aga paigaldatud vaid Tähe tänava suunas.

OÜ Autosõit sõiduõpetaja Urmas Kisand ütles, et kõrvaltänavast Tähe tänavale keerates on ajutisi liiklusmärke väga raske tähele panna. «Seal pole mingit infot, et parempööret ei tohi teha. Märk on nii kõrgel ja seda on väga raske märgata,» sõnas Kisand. Ta pakkus välja, et kõrvaltänavatele oleks pidanud lisama ka kohustusliku sõidusuuna märgid.

Inimesed on harjunud

Samuti pidas Kisand probleemseks Tähe ja Pargi tänava ristmikku, kus Riia tänava poolne sissesõidukeelu märk asub ristmikust väga kaugel. «Probleem on selles, et juht keerab sinna juba ära ja alles siis ilmub  märk nähtavale. Seal oleks võinud panna kumera sissesõidukeelu märgi ja kohe ristmikule,» pakkus ta välja lahenduse.

Sõiduõpetaja kinnitusel on juhid harjunud, et Tähe tänav muudeti kevadel kahesuunaliseks, ja uuesti ümberharjumine võtab aega. «Kõik need päevad on keelumärkide alt läbi sõidetud ja ei saa öelda, et juhid teadlikult korda rikuks. Pigem ei panda lihtsalt tähele,» rääkis Kisand. Tema sõnul peaksid ajutised märgid olema kindlasti nähtavamal.

Linna ajutise liikluskorralduse peaspetsialist Toomas Henno tunnistas, et on saanud liiklusmuudatuste kohta palju tagasisidet. «Seda on seinast seina. Esimese hooga küsiti, miks nii vähe, aga kuna iga muudatus häirib kellegi elukorraldust, siis öeldakse ka, et pole hästi,» lausus ta.

Märgid nõuavad raha

Linna esindaja sõnul pole Tähe tänav ühesuunaliseks tagasi muudetud, vaid liiklusvoog on ainult ühes suunas.

«Eelkõige on sellega tagatud linnaliinibussile parem läbisõit. Meil juba oli seal konflikt, kui buss sõitis matuseauto peegli küljest ära,» ütles Henno. Praegused märgid on tema hinnangul paigaldatud vastavalt nõuetele ehk alumine serv jääb kõrgusele 2,2 meetrit. Kui aga all on infotahvel, nihkub märk paratamatult kõrgemale.

«Muidugi on võimalik liiklust korraldada ka eelhoiatustega, aga praegu ei ole me seda teinud. Meie rahakott on õhukene ja me arvestame ka võimalusega, et suurema lumega tuleb need tänavad teha ühesuunaliseks, ja siis pole lisamärke vajagi,» selgitas Henno, pidades silmas just Õnne, Tolstoi ja Eha tänavat. Tähe-Pargi ristmikku täiendatakse lisamärkidega aga juba sel nädalal.

Kuivõrd mõttekas on aga hoida kõnealune Tähe tänava lõik pool aastat kahesuunaline ja pool sisuliselt ühesuunaline? «Jah, selline lugu ongi, aga valikut on vähe. Peame tagama, et liiklus toimiks,» ütles Henno. Pikemas perspektiivis on tema sõnul plaanis Tähe tänaval ka parkimist ümber korraldada.

Talvine liikluskord

• Tähe tänaval on keelatud kesklinnasuunaline liiklus Õnne, Tolstoi, Eha ja Pargi ristmikult.

• Sissesõit keelatud: Kopli-Piima ristmikult Piima tänavale, Näituse-Kooli ristmikult Kooli tänavale E–R kell 7.30–8.30, Raatuse-Põigu ristmikult Põik tänavasse, Tähe-Ropka ristmikult Ropka tänavale.

• Parkimiskeeld: Kalevi tänava Lao ja Aida vahelisel lõigul, Tiigi tänava Vaksali ja Tiigi 67 vahelisel lõigul ühel teepoolel, Lääne tänaval Lääne 1-ga külgneval lõigul ja Uus 5 sissesõiduteel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles