Pildid: Tartu lasteaiakasvatajad nõudsid piketil paremat palka

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu lasteaedade töötajad piketeerisid palgatõusu eest.
Tartu lasteaedade töötajad piketeerisid palgatõusu eest. Foto: Sille Annuk

Tartu lasteaedade poolsada töötajat avaldas eile piketiga toetust linnavolikogu liikmetele, kes seisid nende palgatõusu eest. Samas soovisid piketeerijad, et nende palk tõuseks juba jaanuarist, mitte alles aprillist.

«Tartu linnavolikogu näitas eelmisel nädalal, et ei ole linnavalitsuse kummitempel,» ütles piketi korraldaja, Tartu Haridustöötajate Liidu esimees Kalle Kalda. Ta pidas silmas, et volikogu mitu komisjoni jättis lasteaednike ebaõiglasele kohtlemisele viidates kinnitamata Tartu 2013. aasta eelarve eelnõu, kus algselt ei olnud lasteaiaõpetajate ja abiõpetajate palgatõusu ette nähtud.

Pärast seda teatas linnavalitsus, et lasteaiaõpetajatele ja abiõpetajatele leiti tuleva aasta 1. aprillist viieprotsendiliseks palgatõusuks 269 250 eurot. See summa tähendab, et lasteaednikud saavad viieprotsendilise palgatõusu üheksaks kuuks. Kui sama raha jagada aga terve aasta ehk 12 kuu peale, oleks palgatõus 3,8 protsenti.

«Esimene samm on astutud, lasteaiaõpetajate ja abiõpetajate palgatõusuks leiti raha,» märkis Kalle Kalda. «Nüüd on vaja teha järgmine samm: palk peaks suurenema juba jaanuarist, mitte alles aprillist.»

Kuid kust peaks linnavalitsus selleks lisaraha leidma? «Võimatu see pole,» kostis Kalle Kalda. «Kaks nädalat tagasi öeldi meile, et see pole võimalik, pole raha. Aga raha leiti ja ehk leitakse seda veel, et tõsta palka aasta algusest viis protsenti.»

Piketeerijad andisid eile linna tuleva aasta eelarve esimesele lugemisele kogunenud volikogule edasi pöördumise, milles märgitakse, et alamakstud töötajad ei tule kiire hinnatõusu tõttu enam toime esmavajaduste rahuldamisega, nad on pidevalt stressis ja see stress kandub paratamatult edasi nende hoolde usaldatud väikestele tartlastele.

Lasteaednike viieprotsendiline palgatõus 1. jaanuarist tähendab lisaraha, tõdes Tartu linnavolikogu rahanduskomisjoni esimees Väino Kull. «Piketeerimise asemel võiks teha eelarvesse parandusettepanekuid, mis see pikett ikka annab,» ütles ta. Parandusettepanekuid saab tuleva aasta eelarvesse teha 10. detsembrini.

Tartu linnapea Urmas Kruuse ütles eile, et lasteaednike ja ka linnavalitsuse töötajate palgatõus tuleb 1. aprillist. «Kuludega tuleb olla ettevaatlik,» selgitas ta. «Eelarvet kavandades peab pikemalt ette vaatama, on vaja vaadata ka järgmiste aastate tulusid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles