Kroonpress viis lastele paberit

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi ajalehepaberi rullid tunduvad väikesed, on need rasked ning Kroonpressi keskkonnajuht Sander Jahilo (pildil) ja Martin Kohv jaksasid neid korraga sülle võtta vaid kolm-neli. Noormehed lasi Sassi lasteaia uksest sisse õppealajuhataja Regina Kullamaa.
Kuigi ajalehepaberi rullid tunduvad väikesed, on need rasked ning Kroonpressi keskkonnajuht Sander Jahilo (pildil) ja Martin Kohv jaksasid neid korraga sülle võtta vaid kolm-neli. Noormehed lasi Sassi lasteaia uksest sisse õppealajuhataja Regina Kullamaa. Foto: Sille Annuk

Trükikoja Kroonpress töötajad vedasid eile heategevusprojekti «Lasteaiad murest priiks» raames mööda Tartu linna laiali 118 rulli paberit, et lasteaialastel oleks millegi peale joonistada.

Üsna järjekorra alguses oma kaksteist rulli paberit kätte saanud Sassi lasteaia õppealajuhataja Regina Kullamaa rääkis, et nemad said paberi tänu Liblikate rühma lapsevanemale, kes võimalusest kuulis ja teada andis.

Mida selle paberiga tehakse, otsustab iga rühm ise. Võibolla lõigatakse see väiksemateks tükkideks, ehk saab seda kasutada hoopis suurtel rühmatöödel. Ka tugevad papirullid leiavad kasutust, näiteks jõulunäidendi dekoratsioonide ehitamisel, arvas Kullamaa.

Õppealajuhataja ei osanud kohe öelda, kui palju paberit lasteaial kuu aja jooksul kulub või kui palju raha sellele kulutatakse, sest see arvestatakse õppevahendite kuludesse ning iga rühm arveldab ise. Kindel on aga, et iga päev kulub kõigis rühmades kümneid lehti joonistamiseks, õppetööks, paljundamiseks ja muuks.

Kroonpressi keskkonnajuht Sander Jahilo rääkis, et igas rullis on umbes paarkümmend meetrit ajalehe trükkimisest üle jäänud õhukest paberit. Trükikojal ei ole sellega enam midagi peale hakata, sest masinad nii väikest rulli vastu ei võta.

Paberi ostujuht Martin Kohv arvas, et selliseid jääke tekib neil trükikojas iga kuu mitmesaja ringis, aga neid ei visata ära, vaid müüakse vanapaberi töötlejatele.

Jahilo sõnul oli neil plaan, et kui katseprojekt lasteaedadega osutub edukaks, võiks seda korrata näiteks kord kvartalis. Sagedamini ei jaksakski, sest kõigile soovijatele paberi kättetoimetamine on mahukas ettevõtmine, mis nõuab palju planeerimist.

Lasteaedade abistamise projekti juhtiv MTÜ Kodaniku Hääl hakkas tegutsema paar aastat tagasi, et aidata firmadel ja lasteaedadel vähehaaval ja jõudumööda üksteist leida. Juhatuse liige Katrin Väljataga ütles, et neil jäi inimesi väheks ja nii löödi kampa spunk.ee-ga.

Paar nädalat tagasi avatigi Spungi kodulehel eraldi jaotis lasteaedade soovide ja neile pakutavaga. Praegu on seal ettevõtteid veel vähe, Kroonpress ongi üks esimesi suuremaid pakkujaid. See-eest on Spungi üles leidnud lasteaiad, kes on oma soovid kirja pannud ja ka pakutavat nõutavad.

Väljataga rääkis ka, et mitmest lasteaiast ei julgetud avalikult küsida ja saadeti kirjad oma sooviga neile. Tema hinnangul on ilmselt põhjuseks see, et lasteaedade töötajad kardavad omanike ehk kohalike omavalitsuste meelepaha, kui nad ise avalikult abi paluvad.

Lasteaiad murest priiks

• Spunk.ee portaalis toimiv keskkond, kus ettevõtjad saavad lasteaedadele otse pakkuda ülejäävat kraami.

• Väga oodatud on paber, kõiksugused käsitöövahendid, remonditarbed, mööbel jms.

• Lasteaiad saavad seal ka ise avaldada, mis neil puudu on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles