Paaditootja võtab messile kaasa ka elektrijalgratta

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu teaduspargi taga viilhallis rahvapaate tootva OÜ BoatArt juhatuse liige Richard Murutar käis hiljuti firma viie meetri pikkust ja kahe meetri laiust paati Cumulus 164 tutvustamas paadimessil Saksamaal. Täna lööb BoatArti meeskond paadi jälle läikima ja viib selle keskkonnamessile.
Tartu teaduspargi taga viilhallis rahvapaate tootva OÜ BoatArt juhatuse liige Richard Murutar käis hiljuti firma viie meetri pikkust ja kahe meetri laiust paati Cumulus 164 tutvustamas paadimessil Saksamaal. Täna lööb BoatArti meeskond paadi jälle läikima ja viib selle keskkonnamessile. Foto: Margus Ansu

Elektriautod, mahetoit, päikesepaneelid ja taaskasutus on meile juba natuke tuttavad, samas veel võõrad. Homme algaval keskkonnamessil saavad huvilised end nendega rohkem kurssi viia, pettuda ei tule ka millegi uue otsijatel.

Uute tegijate hulgas astub reedel ja laupäeval keskkonnamessil «Elukvaliteet» laiema üldsuse ette Tartus rahvapaate Cumulus 164 valmistav OÜ BoatArt.

«Purjetamine on nii kihvt ala, sellega saavad kõik hakkama,» kinnitas BoatArti juhatuse liige Richard Murutar. «Et selle alaga hakkaks tegelema rohkem inimesi, lõimegi rahvapaadi, mis ei lähe ümber ja mille poom ei viruta purjetajale vastu pead.»

Tänavusel ettevõtluskonkursil «Ajujaht» kaheksa parima sekka jõudnud ja parima Tartu äriprojekti tiitli teeninud BoatArti meeskond tahab oma rahvapaadiga kummutada ka müüte.

«Väikelaevandus pole liiga keeruline, liiga ohtlik ega liiga kallis,» ütles Richard Mu­rutar. «Lasete rahvapaadi Tartus vette, sõidate sellega kui kaatriga Võrtsjärvele või Peipsile ning heiskate siis järvel purje.»

Palju maiseid asju

Muidugi võib 7200 eurot maksva BoatArti paadiga ka aerutada. Ja tundub, et müütide kummutamine ongi võimalik, sest firmalt on uueks kevadeks Cumulus 164 tellinud kümme soovijat.

Loodushoidliku elustiiliga BoatArti meeskond võtab messile kaasa ka elektri jõul töötavad paadimootorid ja elektrijalgrattad. Viimased käivad kergesti kokku ja mahuvad lahedalt paati.

Maisema poole pealtki jätkub ligi 30 osalejaga messil vaatamist-kuulamist. Näiteks Eesti Maaülikool tutvustab päikesepaneelikomplekti kokkupanekut ja toimimist.

«Keskkonnamess on meie ülikoolis õpitavate ja uuritavate aladega väga seotud,» märkis Eesti Maaülikooli turunduse peaspetsialist Kariina Tšur­sin. «Tutvustame oma boksis kohalikke ehitusmaterjale ja nende omadusi, väljas on põhupallidest sein ning pilliroo- ja kanepimatid.» Kohal on maaülikooli mahekeskus, mille töötajad aitavad mahetoodangust aru saada.

Seminarid ja näitused

Mahedat toidukaupa ja koduseid käsitsi tehtud asju võib soetada messiga samal ajal peetaval jõululaadal, kuhu tuleb sadakond kauplejat. «Jõululaada vastu oli huvi väga suur, kõik kohad on välja müüdud,» ütles ASi Tartu Näitused projektijuht Maria Krõlova.

Silmaringi saab laiendada seminaridel ja näitustel, näiteks Tartu linnamuuseum tuletab meelde arhitekt Arnold Mat­teust.

Kolmandat aastat on võimalik tutvuda silmast silma maheloomadega. Eesti Karusloomakasvatajate Aretusühing korraldab messi ajal oma sügisnäituse, reedel on näituselaudadel ja kohtunike ees küülikud, laupäeval tšintšiljad. Külastajate eest karusloomi ei peideta.

Mess ja laat

• Mess «Elukvaliteet 2012» ja jõululaat on Kreutzwaldi tänavas Tartu messikeskuses avatud homme kl 11–18 ja laupäeval kl 10–18.

• Messi ajal liigub jõulubuss, mis sõidutab tasuta messikeskuse juurde Raekoja platsilt täistundidel, pooltundidel sõidab buss tagasi kesklinna.

• Messi «Elukvaliteet» ja jõululaada korraldab AS Tartu Näitused.

Allikas: AS Tartu Näitused

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles