Uurimisandmeid lekitanud ekspolitseinik jäi süüdi ka ringkonnakohtus

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viivika Kuusk kohtus.
Viivika Kuusk kohtus. Foto: kaader Reporter.ee videost

Tartu ringkonnakohus muutis täna endisele politseiuurijale Viivika Kuusele maakohtus mõistetud karistust, pikendades tingimisi mõistetud vangistuse katseaega.

Tänavu juunikuus mõistis Tartu maakohus süüdi endise politseiuurija Viivika Kuuse (53) kohtueelse menetluse andmete ebaseaduslikus avaldamises ja valeütluse andmises. Teda karistati toona ühe aasta, ühe kuu ja 18 päeva pikkuse tingimisi vangistusega. Karistusega kaasnes kahe aasta pikkune katseaeg kohustusega järgida sel ajal kriminaalhoolduse kontrollnõudeid.

Samuti tunnistati Kuusk süüdi temale ametitegevuses teatavaks saanud teise isiku eraelu ja äritegevust puudutava teabe avaldamises. Selle eest mõistis kohus Kuusele 2860 euro suuruse rahalise karistuse.

Tänase otsusega tühistas ringkonnakohus maakohtu otsuse katseaja osas. Õigusemõistja kohaldas Kuusele sama pika vangistuse kolme aasta pikkuse katseajaga ilma kontrollnõuetele allutamise kohustuseta.

Seega pikenes Kuusele määratud katseaeg, kuid ta ei pea täitma muid lisakohustusi peale selle, et ei pane katseajal toime uut tahtlikku kuritegu, täpsustas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Muus osas jättis ringkonnakohus maakohtu otsuse muutmata.

Ringkonnakohus leidis, et maakohus ei põhjendanud karistuse mõistmisel, miks oli Kuuse suhtes vaja kohaldada katseajal allutamist käitumiskontrollile ja miks ei piisanud karistusest tingimisi vabastamisest ilma allutamiseta käitumiskontrollile.

Kontrollnõuete eesmärk on täiendava järelevalve kindlustamine ja ühtlasi ka süüdimõistetule sotsiaalse abi osutamine. Et aga Kuusk on varem kriminaal- ja väärteomenetluse korras karistamata, ta on kõrgharidusega pensionär, kel on kindel elukoht ning kes suudab oma elu korraldada iseseisvalt, ei pea teda allutama käitumiskontrollile, leidis ringkonnakohus.

Ringkonnakohus leidis ühtlasi, et katseaja pikenemine ei raskenda Kuuse olukorda, kuna selle kompenseerib täiendavate kontrollnõuete ja kohtu poolt pandud spetsiaalsete kohustuste puudumine.

Süüdistuse järgi avaldas Lõuna prefektuuris politseiuurijana töötanud Viivika Kuusk mitmel korral kriminaalasjade kohtueelse uurimise andmeid oma meestuttavale. Edastatav informatsioon sisaldas isiku eraelu ja äritegevust puudutavat teavet, mis oli seotud isikuga, kellelt Viivika Kuuse tuttav nõudis raha.

Samuti süüdistatakse naist selles, et ta hoiatas sama tuttavat, kui kuulis, et mees on sattunud ühe teise kriminaalasja raames kolleegide huviorbiiti ning edastas talle politsei andmebaasist kohtueelse menetluse informatsiooni.

Veel andis ta süüdistuse järgi 2009. aastal ühes kriminaalasjas tunnistajana teadlikult valeütlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles