Tulevane diplomaat katsus ametit

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti saadik Chris Holtby veetis suure osa päevast küll Rail Baltica konverentsil, kuid abiturient Els Heilel jäigi niimoodi rohkem aega tutvuda saatkonna tööga. Õhtul saadi siiski ka jutuajamiseks kokku.
Briti saadik Chris Holtby veetis suure osa päevast küll Rail Baltica konverentsil, kuid abiturient Els Heilel jäigi niimoodi rohkem aega tutvuda saatkonna tööga. Õhtul saadi siiski ka jutuajamiseks kokku. Foto: Peeter Langovits

Treffnerist Els Heile käis reedel Tallinnas Briti saatkonnas saadikutööga tutvumas. Suursaadikut ennast nägi ta küll üsna põgusalt, see-eest sai tuttavaks paljude teiste töötajatega ja kinnitust oma tulevikuplaanidele.

Heilel on plaanis pärast gümnaasiumi lõpetamist oma õpinguid jätkata kindlasti välismaal, täpsemalt Suurbritannias. Et sealkandis algab vastuvõtt ülikoolidesse tunduvalt varem kui meil, peavad lõpuklassis õppival neiul olema vajalikud dokumendid esitatud juba jaanuari keskpaigaks.

Heile tahab edasi õppida just rahvusvahelisi suhteid või rahvusvahelist õigust ja teda meelitab diplomaadiamet, nii tuli Briti saatkonna konkurss tutvumiseks suursaadiku tööpäevaga sobival ajal.

«See oli väga hea võimalus kinnitada oma valikut,» oli Hei­le rahul ja ütles, et kõik saatkonna töötajad, kellega ta rääkis, ainult suurendasid tema soovi edendada karjääri selles suunas.

Saadikut töövarjutama ei pääsenud lihtsalt. Soovijaid oli paar tosinat ja esitada tuli ingliskeelne essee. Teemasid oli ette antud kolm: «Ühendkuningriigi ja Eesti kahepoolsed suhted», «Eesti tulevik» ja «Olümpiamängude pärand». Heile valis esimese teema ning kirjutas kahe riigi suhetest minevikus ja ka tulevikus.

Neiu ise rääkis essee kohta, et inglise keeles kirjutada ei olnud keeruline, raske oli hoopis leida originaalset vaatenurka. Ette nähtud 600 sõna asemel tuli esimese hooga üle 900 ja juurde ponnistamise asemel pidi tublisti kärpima.

Ka saatkonnas inglise keeles rääkimine ei valmistanud mingeid probleeme, sest nädal varem oli ta tulnud Madridist Euroopa parlamendi noortesimulatsioonilt, kus tuli kogu aeg võõrkeeles suhelda.

Heile päeva mahtusid Rail Baltica konverents, pressiinfominutid, tutvumine saatkonna töötajate ja osakondadega, lõunasöök välisministeeriumi esindajaga, jutuajamine suursaadik Chris Holtbyga ning pidulik vastuvõtt briti näitekirjaniku Sir David Hare’i auks.

«Ma olin üllatunud, et hästi paljusid osakondi kogu Baltikumis juhitakse Eestist ja et seal töötas nii palju eestlasi,» rääkis neiu kogetust. «Mul oli selline tunne, et see päev kestis ainult viis minutit.»

Saatkonna avalike suhete ja poliitika nõunik Kai-Ines Nelson ütles, et Els Heile sai osa saadiku tavapärastest ülesannetest ja samas korraldati talle ka selliseid kohtumisi, kus ta sai ülevaate saatkonna tööst.

Nelson rääkis, et neil on varem käinud mõned noored omaalgatuslikult saatkonna tööga tutvumas, saatkond ise sellist konkurssi enne korraldanud polnud.

Heilega saadud kogemus oli tema sõnul aga väga positiivne ja saadetud esseed nii hea kvaliteediga, et plaan on konkurssi kindlasti korrata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles