Kas lume sõiduteele viskamise eest võib trahvi saada?

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske lumi ja tavaline vaatepilt: Võru tänava elanik loopimas lund sõiduteele.
Värske lumi ja tavaline vaatepilt: Võru tänava elanik loopimas lund sõiduteele. Foto: Margus Ansu

Tartu linna heakorra eeskiri ütleb, et lumetõrje tegemisel on keelatud loopida lund sõiduteele. Ometi on see harjumus küljes paljudel majaomanikel ja kojameestel. Kas neid trahvitakse ka?

Vastab Tartu linna väärteouurija Ülle Neeme:

Ei, selle eest pole kedagi trahvitud. On juhitud tähelepanu, et nii ei tohi teha, palutud kas visatud lumi teelt ära koristada või edaspidi mitte nii teha. Arvan, et me ka ei hakka selle eest trahvima. Põhimõtteliselt koristab ju inimene linna tänavat, see on talle koormis.

See heakorraeeskirja punkt on ju järelikult mõttetu – milleks keeld, kui keelu rikkumisele midagi ei järgne?

Tartu linnas tulebki uus heakorraeeskiri, kust see punkt on välja võetud.

Tulevikus võib siis lund kõnniteelt rahulikult sõiduteele loopida?

Seda mitte. Teeseaduses on kirjas, et lume lükkamisega ei tohi tee seisundit halvendada. Aga ma arvan, et linnavalitsus kodanikke ikkagi trahvima ei hakka, sest eesmärk pole trahvida, vaid tagada kõigile turvalisus ja esteetilisus.

Eile nägin näiteks Struve tänavas jaburat ja samas tüüpilist pilti: kuigi kõnnitee ja kortermaja vahel on kümnemeetrine haljasriba, kuhu lund saaks lahedalt paigutada, kaapis kojamees vaat et muruplatsiltki lund juurde, et seda sõiduteele pilduda.

Linn ei saa kindlasti nõuda, et majaomanik paneks linna kõnniteelt koristatud lund oma maale. Samuti ei saa me nõuda äravedu. Saame nõuda, et lumi pandaks kõnni- ja sõidutee piirile valli. Kui vall on juba piisavalt kõrge, on omavalitsusel kohustus see ära vedada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles