Brr! Mida nad küll ometi teevad?

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Plussis!» rõõmustasid ujujad kui teadustaja teatas, et veetemperatuur Anne kanalis on pluss 0,5 kraadi. Heas mõttes hulle inimesi, kes osalesid täna esmakordselt peetud taliujumisfestivalil Anne Ahven, oli kokku 45.

Eile päeval vesi Anne kanalis alles lainetas, kuid täna hommikuks katis veekogu paari sentimeetri paksune jää. Ürituse korraldanud klubil Trismile tuli hulk aega jäätükke veest välja õngitseda. Ilmataat püüdis teisest otsast jäälõhkujate tööd nurjata ning kuue külmakraadiga vabale veele uut jääkirmet tekitada.

Kokku anti täna pärastlõunal kolm starti, millest esimesed kaks olid mõeldud harrastajaile. Vette läksid nii pika staažiga jääaugus käijad kui ka need, kel päris esimene kord ilma eelneva saunalaval kuumutamiseta jääkülma vette söösta. Ujuda võis igaüks nii palju kui jaksas.

Juba 25 aastat jääaugus käinud ning viimased 15 aastat aastaringselt väljasujumisega tegelev Tartu linnavolinik Vladimir Šokman peab talisuplust oma tervise alustalaks. «Seda soovitas arst, et parandada immuunsüsteemi,» selgitas ta.

Tema sõnul on mõju olnud igas mõttes positiivne, sest üksikuid viirushaigusi põeb ta küll kergemal kujul läbi, kuid millal tal viimati palavik oli, seda mees isegi ei mäleta. Igasugused liigesehaigusedki pidid talisupluse järel taanduma.

Ühes Šokmaniga käib igal hommikul, olgu ilm milline tahes, Emajõe linnaujula rannas ligi paarkümmend puriktervet inimest.

Eraldi ettevalmistusi Šokman vetteminekuks ei tee. «Vette peab ikka sooja ihuga minema,» rõhutas ta ja lisas, et tema puhul piisab kilomeetri pikkusest jalutuskäigust kodust randa.

Kõlas start ning kümmekond julget naist ja meest astusid vette. Julgem hüppas pea ees ning asus kohe kroolima, teised püüdsid ettevaatlikult teravaid jäätükke vältida. Kiired kroolijad lidusid paari päevaga vetelpäästemajja valminud sauna juba pärast 50-meetrist ujumisringi umbes minuti pärast.

Nautlejad tegid aga mitu ringi enne, kui astusid esmalt kaldal asunud tünnisauna ning seejärel päris sauna. Muide, tünnisaunas oli vesi soe kõigest 12 kraadi ringis.

«Vees oli väga mõnus, tunduvalt soojem kui väljas,» kinnitas supluse järel tünnisaunas kümmeldes varemgi taliujumisega tegelenud Mihkel Lember.

Samal ajal tegi kõrval soojendusharjutusi kahekordne taliujumise maailmameister Henri Kaarma, kes võitis MM-tiitli viimati talvel Lätis Jurmalas peetud võistlusel. Taliujumise pikim distants on 450 meetrit, mille läbimiseks kulus tal toona veidi üle viie minuti.

Tartus lubas ta, et ujub pisut rohkem kui 50 meetrit pikka ringi kümme korda ära ja siis vaatab edasi. «Siin on mõnus õhkkond ja kõik on rohkem osalemise peal väljas. Võtame seda treeninguna,» ütles Viimsi ujumisklubi liige. Tegelikult kroolis mees jäises vees 15 ringi ning oli vees kokku ligikaudu 16 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles