Suusaaeg algas kiirelt ja tuisuga

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile pärastlõunal sõitis Tähtvere puhkepargi rajameister Lauri Silm dendropargis rajatraktoriga sisse esimese suusaraja.
Eile pärastlõunal sõitis Tähtvere puhkepargi rajameister Lauri Silm dendropargis rajatraktoriga sisse esimese suusaraja. Foto: Sille Annuk

Juba eile õhtul esimesi suusatajaid vastu võtnud Tartu Tähtvere puhkepark avab tänasest ametlikult suusahooaja – dendropargis on sisse lükatud vabatehnikarada ning laulukaare all alustas tööd suusalaenutus.

«Eks me natuke ajaga võidu jookseme. Parandasime drenaaži, puhastasime rajapõhja ning vedasime oksi ära. Praegu lükatakse veel viimased mullakoormad laiali ja siis saab rajatraktoriga kõik põhjad ära freesida,» rääkis Tähtvere puhkepargi juhataja Jane Jakobson eile hommikul.

Juhataja sõnul sai kaks nädalat kestnud ettevalmistustööde käigus kogu dendropargi rada palju turvalisemaks. Eraldi tõi Jakobson välja kaks kohta, mis on varem suusatajatele eriti meelehärmi valmistanud. Üks neist oli kahe kasepuu vahel kulgenud künklik laskumine.

Sõit turvalisemaks

«Kui rada polnud korralikult sees, oli oht kase otsa sõita. Nüüd aga viisime raja hoopis kõrvalt ning painet ja kurvi enam laskumisel polegi,» kirjeldas Jakobson.

Mullu jäi soovitud muudatus tegemata, kuna talve teises pooles polnud uut lund piisavalt.

Teiseks märkis Jakobson dendropargi tiigi juures asuvat hüppega laskumist, mis kogenud suusatajatele väga meeldis, kuid oli algajaile ebaturvaline. «Natuke tasandasime, et see poleks nii õhku paiskav,» sõnas ta ning uskus, et raja parandustööd on muutnud suusatamise nauditavamaks.

Klassika- ja uisurada

Eile pärastlõunal alustaski rajatraktor dendropargis rajapõhja kinnisõitmist. Rajameister Lauri Silm ütles, et kuigi maapind oli lume all veel natuke pehme ja vesine, kannatas ühe ringi ära teha.

«Kui nüüd veidike külmetab ja lund juurde tuleb, saaks juba uisku sõita,» sõnas Silm ja lubas, et lumesaju jätkudes on reede õhtuks dendropargis ka klassikarada lumesaaniga sisse tõmmatud.

Asfaltkattega sprindiringile Silm eile rajatraktoriga veel ei läinud, kuid andis lootust, et nädalavahetuseks on sealgi klassika- ja uisurada. «Täna (eile – toim) ei taha roomikutega sinna veel minna, tuul on tugev ja mõne koha pealt on lume ära tuisanud, aga vaatame, mis ta öö jooksul teeb,» lausus rajameister. Ilmajaama prognoosi järgi peaks lumesadu ja tuisk täna jätkuma.

Kui ennustus peab ja miinuskraadid püsivad, paneb Tähtvere puhkepark lähipäevil tööle ka oma kaks tehislumekahurit. «Sellega läheb 10–15 päeva aega, enne kui saame vedama hakata. Enne seda tehislumest radu kindlasti ei ole,» rääkis Jane Jakobson.

Lisaks suusaradadele rajatakse lähiajal laulukaare alla ka uisuväljak.

Tähtvere suusarajad

• Avatud on viiekilomeetrine dendropargiring ja 850-meetrine sprindirada.

• Laululava all saab ka suuski laenata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles