ERMis tuleb filmi- ja raamatulaat

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatulaat. Illustreeriv foto.
Raamatulaat. Illustreeriv foto. Foto: Margus Ansu

Eesti filmi juubeliaasta lõpetab laupäeval Tartus Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas peetav kodumaiste filmide ja raamatute laat.

Pidades silmas lähenevaid jõule, on muuseum kingiideedena kogunud erimüüki kokku uusi ja vanemaid eesti filme. Müüki tuleb ligi sada filmi ning ERM on sel päeval ainuke koht maailmas, kus korraga nii palju kodumaiseid linateoseid üheskoos saadaval on, märkis Eesti Film 100 esindaja Katrin Maimik.

Filmimüügis on nii Eesti filmile alusepanija Johannes Pääsukese kogumik «Esimene Pääsuke» Eesti Filmiarhiivilt, Tallinnfilmi ning Eesti Rahvusringhäälingu klassikaline valik, Nukufilmi, Kuukulguri Filmi ja Allfilmi filmid, samuti Estinfilmi ja stuudio F-seitse toodang ja ERMi enda looming.

On mängufilme ja dokumentalistikat ning lastefilme, kokku üle 70 nimetuse. Just detsembri alguse filmilaadaks peaks valmis saama ka mitu uuema Eesti filmi DVD-d, nimed hüütakse välja, kui plaadid olemas.

Samal päeval, 1. detsembril kell 12 meisterdatakse püsinäitusel rehetoas paberist lennukit, sedasama, mille filmimisega Johannes Pääsuke Eesti filmile alguse pani.

See lennuk tiirutas Tartu kohal sada aastat tagasi esimeses eesti filmis «Utotškini lendamised Tartu kohal» (1912). Tartu dokumentalist Jaan-Jürgen Klaus aga pajatab filmide tegemisest ja võtab üles töötoa tegemisi 3D-kaameraga.

Kell 14 tutvustab Margus Pala IT Garage OÜst näitusemajas uutmoodi veebiteenust www.tiptheauhtors.com, mis on saanud alguse suurte filmikompaniide ahnuse vastu võitlemisest.

Filmimüüki täiendab traditsiooniline ja rikkalik Eesti Rahva Muuseumi raamatulaat. Kahe ettevõtmise ühine sümbol on Eesti muuseumimeenete tänavusel konkursil ära märgitud pöidlaraamat «Retk läbi Setumaa 1913». Sellesse on kogutud Eesti esimesed etnograafilised filmikaadrid ja sõrmede abil saab pildi liikuma panna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles