Tartu tervitab talve tuisuvõrguga

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Variku viadukti juures on põllule veetud mitusada meetrit plastist oranži tuisutõkkevõrku, mis peaks seal teehooldust lihtsustama.
Variku viadukti juures on põllule veetud mitusada meetrit plastist oranži tuisutõkkevõrku, mis peaks seal teehooldust lihtsustama. Foto: Sille Annuk

Talv on ukse ees, homme ja ülehomme on oodata ka tuisku. Mõni päev tagasi said Tartus lagedatel kohtadel paika meetrikõrgused oranžid tuisutõkkevõrgud, mida pole siinkandis seni kasu­tatud.

«Tuisuvõrkudest on kindlasti kasu,» ütles Tartu eri kohtadesse tõkked paigaldanud ASi Tänavapuhastus Tartu piirkonna juhataja Toomas Joost. «Need on järele proovitud tõkked, maanteeamet on pannud selliseid võrke juba mitu aastat suuremate riigiteede äärde.»

Tartu linn ostis 3,5 kilomeetrit tuisutõkkevõrku, millega on nüüd piiratud kümmekond tänavajuppi.

«Panime võrgu tuisualdistesse kohtadesse,» selgitas Tartu linnavalitsuse haljastus- ja puhastusteenistuse linnapuhastuse peaspetsialist Madis Tammeorg. «Kevadel võtame tuisuvõrgud maha. Neid saab kasutada mitu aastat, oma kolm aastat peavad võrgud kindlasti vastu.»

Oranžid piirded on nüüd näiteks Klaasi tänaval Kodumaja tehase taga ning Laseri, Sanatooriumi, Põldmarja ja Raudtee tänaval. Tuisutõke jääb silma ka Variku viadukti läheduses, Kesa põigul ning Ihastes Salu ja Hobuseraua tänaval ja Ihaste põigul. Tuisutõkkevõrgu eest käis linn välja ligi 5500 ja selle paigaldamise eest oma 3000 eurot.

Hiljemalt täna saab paika viimane jupp ehk 250 meetrit tuisuvõrku. «Siis on Tartu talve tulekuks täiesti valmis,» kinnitas Madis Tammeorg.

See tähendab, et tänavapuhastusfirmadel on põhitänavate lume- ja libedustõrjeks stardivalmis 11 sahkpuisturit, kaheksa autosahka, kaks puisturit ja seitse teehöövlit. Kõnniteid ja bussipeatusi on valmis sahkama 46 traktorit ning kõrvaltänavate lumest puhtaks rookimine on 15 autosaha töö. Tammeorg pani linlastele südamele, et nad viiksid kiiresti ära tänavatele pargitud autod, mis segavad lumekoristust.

Suuremat osa Tartu tänavaid hooldavad AS Tänavapuhastus ja AS Veolia Keskkonnateenused on varunud ühtekokku 1400 tonni soola, 140 tonni liiva ja 40 tonni graniitkillustikku. Talviseks tänavahoolduseks kulub ülikoolilinnal ligi 1,5 miljonit eurot. Ei tasu unistada, et linnal jääb see raha alles.

«Jälgime Eesti, Soome, Vene ja Norra ilmateadet ning kõik kinnitavad, et kolmapäeval ja neljapäeval sajab lund ning tuiskab,» ütles Toomas Joost.

Majaomanike liiv

• Majaomanikele on libeduse tõrjumiseks üle Tartu 35 kohta laiali veetud liivahunnikud, lisaks on linnajagudes välja pandud 37 soola-liivaseguga 300-liitrist konteinerit.

• Liiva ja konteinerite asukohad on veebis www.tartu.ee pealkirja all «Talv Tartus», seal on ka talihoolduse tegijate kontaktandmed.

• Tühjadest soola-liivakonteineritest ja lahtise liiva puudumisest tuleks teada anda Tartu Majaomanike Ühingule tel 5599 5511 või e-postile aivo.valjala@gmail.com.

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles