Elektrihankeid saadab leige huvi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Hiljuti väljendasid Tartu linnajuhid nördimust, et Emajõelinna elektrihankele saabus vaid üks pakkumine ning tegelikku konkurentsi turul ei ole. Nüüd on sama saatus tabanud ka Tartu Ülikooliga seotud asutusi.

Mittetulundusühing Tartu Üliõpilasküla ei plaani sõlmida lepingut ainsana riigihankel osalenud lätlaste Elektrumiga, sest soovib näha energiaturul konkurentsi.

Ülikooli akadeemiline spordiklubi pole aga veel otsustanud, kas allkirjastada leping samuti ainsana pakkumise teinud Nordic Power Manage-mentiga või mitte.

Konkurentsi ootel

Lepingu sõlmimata jätmist põhjendas üliõpilasküla administratiivjuht Maarika Härma hanke ebarahuldavate tulemustega. «Hankedokumentides jätsime endale õiguse pakkumused tagasi lükata, kui ei ole tagatud piisav konkurents,» selgitas ta.

Üliõpilasküla hankekonkurss kestis 18 päeva. Vahetult enne tähtaega võttis üliõpilasküla ise Eesti Energiaga ühendust ning küsis, miks firma ei tee pakkumist.

Pärast mõningast järelemõtlemist asus energiafirma taotlema konkursitingimuste muutmist, millele aga üliõpilasküla vastu ei tulnud. «Eesti Energia poleks ehk uuesti ühendust võtnudki, kui me ise poleks huvi tundnud,» märkis Härma. Asutus plaanib kuulutada välja uue konkursi. Üliõpilasküla aastane elektrivajadus on umbes 3 GWh.

Tartu Ülikooli akadeemilise spordiklubi energiatarve on üliõpilasküla omast väiksem, 627 MWh kanti. Siiski on see väga suur kogus, mis peaks huvi äratama, leidis spordiklubi juhatuse liige Birgit Krillo. Lisaks Nordic Power Manage­mentile tundis hanke vastu huvi ka Eesti Energia, kuid pakkumist sellele ei järgnenud.

Krillo möönis samuti, et oleks oodanud konkurentsi ning pakkumist ka kodumaiselt energiahiiult.

Tingimused ei sobi

Tartu Ülikooli asutuste püüded elektrimüüjat leida tekitavad tahes tahtmata küsimuse, kas Eesti Energia üldse soovibki elektrimüügi lepinguid sõlmida.

Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik väitis aga, et küsimus oli mõlemal juhul siiski hanketingimustes, mida energiatootja ei saa täita. «Me ei saa alla kirjutada lepingule, kus võtame elektrimüüjana vastutuse võrguteenuse kvaliteedi eest. Võrgu töökindluse eest saab vastutada ainult võrguettevõte, mitte ükski elektrimüüja,» lausus kõneisik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles