Gymnafestil loeb muusika seos ideega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rütmika laste- ja noorteklassi koondrühm viimistles eile proovis kava «Idamaine».
Rütmika laste- ja noorteklassi koondrühm viimistles eile proovis kava «Idamaine». Foto: Margus Ansu

Pühapäeval kohtuvad Annelinna spordimajas Eesti parimad võimlemisrühmad. Järjekorras kuueteistkümnenda, seejuures kaheksandat korda Tartus peetava festivali finaalis näeb Tallinna ja Viljandi eelvoorust edasi pääsenud 28 rühma.

Teiste seas pääses edasi ka võimlemisklubi Rütmika laste- ja noorteklassi koondrühm kavaga «Idamaine», üleeile ja eile harjutati seda hoogsalt Turu tänava spordihoones.

Rütmika eestvedaja Sirje Eomõis tunnistas, et nemad ootasid kohe rohket edasipääsu. «Meil on paar väga huvitavat kava, põnevate elementidega,» selgitas ta ja viitas nii idamaisele kavale kui ka pererühma kavale «Metsakollid».

Uudsuse otsing

Gymnafesti märksõna on uudsuse otsing, nii nagu laste ja noorte koolitantsufestivalilgi. Kuigi ühe ürituse suunitlus on pigem võimlemine ja teisel pigem tants, seob neid ka fakt, et osa võtta saavad kõik soovijad. See tähendab, et Gymna­festil osalevad ka harrastusvõimlejad.

Sel aastal registreerus eelvoorudesse võimlemisliidu andmetel rekordiline hulk võimlejaid: 86 rühma 1250 liikmega. Tartust pääses edasi 11 rühma ja lisaks rühm Lisell Lähte ühisgümnaasiumist.

Gymnafesti Tartu korraldaja ja võimlemistreener Kadri Jukk sõnas, et ta lootnuks küll rohkemate Tartu rühmade edasipääsemist, kuid kindlasti on kõik finalistid oma kohta väärt.

«Kunagi ei tea täpselt, mida žürii ootab, kuid hinnatakse erinevust ja originaalsust,» ütles ta. Konkurentsisõel on tema sõnul tihe.

Harrastusvõimlejatele on just see festival üks hooaja kõrgpunktidest. Jukk tõdes, et nad on seetõttu ka ärevamad, kuid võistlussportlastele on see pigem vaheldust pakkuv ettevõtmine – mitte küll üks suvaline üritus, vaid aitab veidi vaimu puhata.

Võimlemisklubi Janika rühmadest said edasi Sunshine, Scarlett, Forfett, Noorteklass ja TeamTartu, mis on võimlemisklubide Janika ja Rütmika koondrühm. Rütmikast asuvad võistlema lisaks nimetatud pererühmale ning laste- ja noorteklasside koondrühmale ka lasteklasside koondrühm ning Perfetto ja Illusioon.

Tartust võistlevad veel Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna rühm Puusaliiges ja akadeemilise spordiklubi rühm Defitsiit.

Teistsugune võistlus

Finaalis esitavad kõik rühmad ühe korra oma 3–6 minuti pikkust kava ning peale seda kuulutab žürii välja laureaadid ja üldvõitja.

Tavaliselt võtavad võimlejad mõõtu meisterlikkuses, Gymnafestil on tähtsam elementide ühendamine. Kaval peab olema uudne idee ning kasutatavad elemendid ja muusika peavad aitama seda esile tuua.

Jukk selgitas, et osalejatel on vaba voli, sest kindlaid nõudmisi ei ole. «Žürii hindab ühtset tervikut, tahetakse näha originaalsust ja just seda, kuidas kava osad koos toimivad,» rääkis ta. Muidugi on tähtis ka kava ea- ja võimetekohasus.

Võimlemisliidu peasekretär Kristel Veerme selgitas, et ürituse eesmärk ei ole ainult võimlemise propageerimine, vaid ka see, et anda osalemisvõimalus kõigile – alates lasteaedadest ja lõpetades pererühmadega.

Gymnafest

• Pühapäeval, 25. novembril kell 13–15 Annelinna spordimajas (Ihaste tee 7).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles