Lastega tehtud töö tõi Sinilinnu

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konguta koolis logopeedina töötav Margit Ott algatas projekti, kus lapsed tegid vanadest müntidest ja nahast ehteid, võtmehoidjaid ning muid esemeid. Sadakond asja on juba valmis, aga münte heategevuseks mineva käsitöö meisterdamise tarbeks veel jagub.
Konguta koolis logopeedina töötav Margit Ott algatas projekti, kus lapsed tegid vanadest müntidest ja nahast ehteid, võtmehoidjaid ning muid esemeid. Sadakond asja on juba valmis, aga münte heategevuseks mineva käsitöö meisterdamise tarbeks veel jagub. Foto: Margus Ansu

«Kui inimene on valmis oma mugavustsoonist välja tulema, siis on lihtne head teha,» arvab Konguta kooli logopeed Margit Ott, kes valiti üheks Sinilinnu aastapreemia laureaadiks.

Pisikeses Konguta koolis käib vahetunnisagin ja kooliraadio kutsub üles kõiki väikseid detektiive ühe koolivenna kadunud prilliklaasi otsima.

Margit Ott juhatab teed soklikorrusel asuvasse ruumi, kus on eesti nahakunstile aluse pannud kohaliku mehe Eduard Taska kunstitöökoja seadmed ja masinad, mis nüüd laste kasutada.

Heategevus on tavaline

Sealsamas tööruumis tehti teoks «Naha-raha» projekt: Unicefilt saadud vanad mündid ühendati nahaga ja tehti väikseid esemeid, mida heategevuseks müüa. Asja juurde kuulus ka õppimise aspekt, teiste riikide rahaga tutvumine.

Ott on kümmekond aastat Unicefiga vabatahtlikuna koostööd teinud, kuigi nimekirjas teda ei ole. «Ma ei tea, kas mul oleks aega teha nii palju, kui ma siis tahaksin,» ütles Ott.

Tegemist on tal tõesti palju, sest kooli logopeedi töö kõrvalt on ta ka Konguta vallavolikogu aseesimees ning mitmesugused heategevusprojektid koolis on juba täiesti igapäevaseks muutunud.

Ott ise ütles, et sellises töökohas, mille motoks on «Märka, mõjuta, muuda», ei saagi teistmoodi, kui peab head tegema, ning logopeediametis on kitsaskohti hea märgata.

Kodus tahab Margit Oti aega ja tähelepanu aga praegu paarikümnepealiseks paisunud küülikufarm, kus õpetaja armastab suurte prantsuse pässi tõugu jäneste pealt imetleda looduse ja geenikombinatsioonide keerdkäike.

Uuesti eripedagoogiks

Laureaaditiitli vääriliseks tunnistati ka Ana Kontor, kes on erivajadustega inimeste nõustamiskeskuste võrgu algataja ja käivitaja kogu Eestis ning on juhtinud Tartus hariduse tugiteenuste keskust.

Üle 35 aasta Tartus lapsi arendanud Ana Kontor loobus aga suvel keskuse direktori tööst ja asus sealsamas tegutsema eripedagoogina. See on talle ammu tuttav amet – ta on töötanud praeguses Tartu Kroonuaia koolis esimese eripedagoogi ja õppealajuhatajana ning õpetanud kaks aastat kurte Porkuni koolis.

«Mulle väga meeldib praktiline töö ja juhi amet hakkas seda varjutama,» rääkis Kontor. Ka loodab ta, et nüüd on ehk rohkem aega eriala- ja õppekirjanduse arendamiseks.

Laureaatide tunnustamise tseremoonia on homme Toompea lossi valges saalis.

Sinilinnu aastapreemia

• Unicefi tunnustus laste heaks tehtu eest, laureaadid saavad sinisele sametpõhjale tikitud raamitud pildi.

•    Antakse välja 2001. aastast.

•    Tänavu tunnustatakse 13 eraisikut ja organisatsiooni, tseremoonia on homme Toompea lossi valges saalis kell 12.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles