Viimne teekond kulgeb konarlikult

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrvandi elanik Lembit Tähepõld käis eile Tuigo kalmistul ning ütles, et praegu on tee üsna hea. Kolm nädalat tagasi käis ta sel surnuaial matusel ning siis oli tee päris hull, auk augus kinni.
Tõrvandi elanik Lembit Tähepõld käis eile Tuigo kalmistul ning ütles, et praegu on tee üsna hea. Kolm nädalat tagasi käis ta sel surnuaial matusel ning siis oli tee päris hull, auk augus kinni. Foto: Margus Ansu

Tartu lähedal asuva Tuigo kalmistu teed on hiljuti silunud teehöövel, kuid nüüdki on seal pehmeid ja auklikke kohti. Surnuaiale parema tee ehitamiseks pole aga Tartu linnal ega Haaslava vallal raha.

«Praegu on tee täitsa hea, eelmisel nädalal käis teehöövel,» ütles Tõrvandi elanik Lembit Tähepõld eile Haaslava vallas asuva Tuigo kalmistu tee kohta. «Kolm nädalat tagasi olin siin matusel ja siis oli tee päris hull. Metsamehed olid suurte masinatega sõitnud, auk oli augus kinni. Läksime väga tasa, sest muidu oleks kadunuke surnuaiale jõudes kirstus külili olnud.»

Tuigo surnuaed on Tartu linna metsakalmistu, kuhu on maetud ka ümberkaudse kandi rahvast, näiteks Haaslava, Ülenurme, Mäksa, Tähtvere ja Kambja valla elanikke. Kalmistule viiv 1,8-kilomeetrine kruusatee on Haaslava valla tee.

Üksi ei jõua

«Selge, et vallal ei käi selle tee asfalteerimisest jõud üle,» märkis Lembit Tähepõld. «Ka Tartu linnalt on seda palju nõutud, sest kõigil on raha vähe. Aga keegi peab selle probleemiga tegelema, sest Tuigol on kalmistu olnud pea paarkümmend aastat, kuid tee on ikka aeg-ajalt väga vilets ja kalmistul pole ka leinamaja.»

«Me pole kalmistu teed hooletusse jätnud, greiderdame seda sobiva ilmaga hoolsalt,» kinnitas Haaslava vallavanem Priit Lomp. «Aga enamat ei jõua. Isegi vaese mehe asfaldi panekuks ehk pindamiseks kuluks seal rohkem, kui vallal on aastas raha oma kõigi teede hooldamiseks. Et see on valla tee, ei võta ilmselt ka riik vedu.»

Eelmisel aastal asfaltis Haaslava vald koos Tartu linnaga ära Tuigo kalmistu lähedal paarisajameetrise lõigu, mis toob suurelt teelt surnuaia parklasse.

«Toona arutasime Tartu ja Ülenurme valla esindajaga Tuigo kalmistu probleeme,» rääkis Priit Lomp. «Jutuks oli ka leinamaja. Kabel on tõesti vajalik, see teeb surnuaiast surnuaia. Jäi jutt, et läheme selle teemaga edasi. Meil pole huvi kadunud, võtan jälle Tartu abilinnapeaga ühendust.»

Esmalt tee korda

Tartu linnapea Urmas Kruuse märkis, et vaevalt hakkab linn Tuigo kalmistu teed asfaltima, sest asfalti vajab linnaski mitukümmend kilomeetrit tänavaid.

«Tuigo kalmistu tee suurem remont peab olema kohalik initsiatiiv,» ütles linnapea. «Kui ümberkaudsed omavalitsused on asjast huvitatud ja nõus panustama, siis meist takistust ei saa, oleme valmis kaaluma töös osalemist. Aga ma ei taha sellega öelda, et peame tee remontimiseks kõige suurema summa välja käima. Praegu on kõige tähtsam saada kalmistule korralik tee, kabeli ehitamist ma sinna lähiaastatel ei näe.»

Eilseks oli 1994. aastal rajatud Tuigo kalmistule maetud 1153 inimest, laias laastus pooled neist tartlased, ütles Tuigo kalmistu ülevaataja Silver Pärna.

Pereplatse on sel surnuaial praegu 479. Tartu linna kulul on Tuigole maetud 565 inimest, kellel kas polnud omakseid või keda ei soovinud omaksed matta. Linna kulul maetud inimeste hulgas on ka nimetuna hauda läinud mehed ja naised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles