Muusika ja kunst kohtusid luulega

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali Hullunud Tartu kuraator Jaan Malin asetab luuletaja Helvi Jürissonile pähe paberist tänutähekrooni.
Festivali Hullunud Tartu kuraator Jaan Malin asetab luuletaja Helvi Jürissonile pähe paberist tänutähekrooni. Foto: Sille Annuk

Festivali Hullunud Tartu kõige olemuslikuma etteaste tegi luuletaja Indrek Rüütle. Poeemi palavikulise ettelugemise ajal langes mikrofon tema ees üha madalamale ja autor kummardus aina allapoole.

Rüütle suure luuleteose viimane värss saabus siiski enne mikrofoni põrandale vajumist. Poolesajaline publik tunnustas luuletaja ponnistust heatahtliku aplausiga. Festivali kuraator Jaan Malin asetas talle pähe paberist krooni, mis oli kaunistatud just sellele esinejale mõeldud sõnadega.

Samasuguse isikliku krooni said kõik, kes andsid oma loomingust osa kolmandale festivalile Hullunud Tartu. Leedu-, soome-, prantsus- ja ingliskeelsed autorid kaasa arvatud.

Seekord peeti rahvusvaheline interdistsiplinaarne loomepidu Kastani tänavas vana trükikoja ruumides, kus praegu tegutsevad trükimuuseum ja paberimuuseum. Esimese korruse fuajees oli välja pandud kunstinäitus. Esinejad astusid teisel korrusel paberist volditud dekoratsioonide ette.

Paberikunsti taustal

Paberikunsti taustal pani Malin teiste hulgas krooni pähe ka Helvi Jürissonile, kes luges oma ühe avaldatud luuletuse kõrval mitmeid teisi, mis on seni ilmumata. Festivali kuraator on seda taotlenudki, et esitatu ei oleks varem avalikkuse ette jõudnud.

Muusikast kõlas maailmaesiettekandes kaks teost.

Märt-Matis Lille kooripala «Hulluse hääbumine» esitasid Henri Kääriku dirigeerimisel mäluasutuste segakoor MASK ja flöödimängija Monika Mattiesen. Oma panuse andsid esitusse autor arvuti taga ja Jaan Malin vokalist Luulurina.

Seitsmeminutilise teose ettekandesse pistis nina sisse luuletaja Doris Kareva pärsia hurt Rumi, kes oli mõneks silmapilguks omapead jäänud. Helilooja ja publik võtsid neljajalgse kuulaja etteaste vastu muheldes.

Monika Mattieseni umbes kümneminutilise helitöö «Demiurg» maailmaesiettekanne möödus vahejuhtumiteta. Aga see oleks peaaegu ära jäänud, sest eeskava juhtinud doktorikitlis kuraator unustas hetkeks selle välja kuulutada.

Juba asuski Malini lõpusõnu tõena võtnud publik kirjandusmajja järelpeole minema, kuid sai siiski pidama. Ja klapptoolidele tagasi istumine tasus end ära: Monika Mattiesen (flööt), Leonora Palu (flööt), Ursula Chillaud (bass-saksofon) ja Tammo Sumera (elektroonika) maalisid kuulajaile hullult müstilisi kõlapilte.

Kirjanike, muusikute ja kunstnike uusimate teoste toomist süngelt sügisesse Tartusse korraldasid Eesti Kirjanduse Selts eesotsas Marja Undi, Triin Ploomi ja seltsi esimehe Toomas Liivamäega ning Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakond ja festival Prima Vista.

Kogumik tuleb hiljem

Kuraatori sõnul möödus Hul­­lunud Tartu kolmandat korda kavakohaselt, kui mitte arvestada festivalikogumiku ilmumise nihkumist kolme nädala jagu edasi. Raha koguvad selleks hooandjad veebis.

Hooandja on aadressil www.hooandja.ee pool aastat tagasi tegutsema hakanud ühisrahastuse veebikeskkond. Festivalikogumiku heaks saab teha annetusi 3. detsembrini. «Sellel päeval peab raamatu käsikiri jõudma trükikotta,» ütles Malin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles