Tartu kunstimuuseumi direktoriks saab Rael Artel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rael Artel
Rael Artel Foto: Tanja Muravskaja

Konkursikomisjon kinnitas Tartu kunstimuuseumi direktori konkursil parimaks kandidaadiks Rael Arteli. Praeguse direktori Reet Margi ametiaeg lõppeb tuleva aasta märtsis.

Konkursikomisjoni esimehe, kantsler Siim Suklese sõnul on Rael Artel rahvusvahelise kogemusega kuraator, kes on tõestanud end mitmete suurprojektide vedajana nii Eestis kui Euroopas. Tema esitatud visiooni tugevuseks oli komisjoni hinnangul just selgelt eristuv uuenduslik lähenemine Tartu kunstimuuseumi võimalikele arengusuundadele, teatas kultuuriministeerium.

Artel hindas kõrgelt senitehtut, kuid lisaks pakkus edasise arengusuunana välja senisest aktiivsema publikuprogrammi ja rahvusvahelise koostööga kohaliku muuseumi idee, lisas Sukles.

Tal on koostöökogemus ka Tartu kunstimuuseumist, kus ta on kahel järjestikusel aastal korraldanud festivali Art Ist Kuku Nu Ut näituse. Veel vaid täna, laupäeval ja pühapäeval saab muuseumi esimesel korrusel vaadata tänavuse festivali väljapanekut «Möh? Fui! Öäk! Ossa! Vau! Eesti kaasaegse kunsti klassika», kus on muu hulgas Jaan Toomiku, Raul Meele ja Kai Kaljo kuulsaimad teosed.

Rael Artel on alates aastast 2000 töötanud vabakutselise kuraatorina, koostades rahvusvahelisi kaasaegse kunsti näitusi nii Eestis kui ka Euroopas. Artel on töötanud ka külaliskuraatorina Kumu kunstimuuseumis ning Lodzi kunstimuuseumis Poolas.

Ta on kaasaegse kunsti festivali Art Ist Kuku Nu Ut kunstiline juht. Aastatel 2004-2008 juhtis Artel projektiruumi «Rael Artel Gallery: Non-Profit Projekt Space», mis korraldas mitmeid kunstiprojekte Pärnus ja Tartus.

Artel on omandanud Eesti Kunstiakadeemias magistrikraadi kunstiteaduses. Lisaks on ta lõpetanud kuraatorite koolitusprogrammi De Appeli kunstikeskuse juures Amsterdamis.  

Konkurss kunstimuuseumi direktori ametikohale kuulutati välja seoses senise direktori Reet Margi ametiaja lõppemisega märtsis 2013.

«Komisjoni valikut tuleb austada,» kommenteeris Reet Mark.

Komisjoni kuulunud Tartu abilinnapea Tiia Teppani andmeil oli kandideerijaid kuus. Ta ei nimetanud Rael Arteli konkurente, sest tema sõnul oli mõni kandideerija palunud oma nime jätta avaldama, kui ta ei osutu valituks.

Reet Margi andmeil oli kandideerijad viis. «Nimesid peale Raeli ei teadnud ega tea praegugi,» märkis ta. «Ise kandideerisin ka.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles