Ragbiklubi tutvustab ala koolides

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk treeningul Miina Härma gümnaasiumis.
Hetk treeningul Miina Härma gümnaasiumis. Foto: Zaza Dzidzadze

Tartu ragbiklubi Lelo kapten Roman Bernat ja treener Za­za Dzidzadze on südameasjaks võtnud oma ala populariseerimise noorte seas. Et 2016. aasta Rio de Janeiro olümpiamängudel on ragbi üks variant ehk seitsmeragbi juba kavas, siis on meeste sõnul aeg rohkem noori mängu juurde tuua.

Praegu on koostöö hästi käima läinud Miina Härma, Forseliuse, Jaan Poska ja Herbert Masingu gümnaasiumide, Tartu kutsehariduskeskuse ja Descartes’i ning Vene lütseumiga, kus näidistunnid on läbi viidud ja koolid on huvi tundnud ka järgmiste tundide vastu.

Poistele meeldiv mäng

«Kümme õpilast on juba öelnud, et nemad tahaksid kindlasti trenni tulla,» rääkis Dzidzadze. Praegu treenitakse kooli spordisaalides, kevade saabudes saab õue kolida. Enamik näidistunde anti 8.-12. klassides, kuid vähema kontaktiga harjutusi tehti ka seitsmendas klassis.

Miina Härma gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja Tairo Talvis selgitas, et ragbi on noortele heaks vahelduseks ja kuigi algul oli raske, sest keegi ei teadnud reegleid, siis tunni lõpupoole, kui mänguks läks, olid õpilased täitsa hasardis. «Eks kontakti ja valusaamist ikka on selles mängus, aga poistele väga meeldis,» arvas ta ja lisas, et plaanis on ka koolidevaheline võistlus korraldada.

2011. aastal tuli Tartu ragbiklubi Eesti meistriks, kuid sel aastal jäi mängijaid vähemaks. Osaleti küll Narva ja Pärnu rannaragbi turniiridel ja ees ootavad lumeragbi veebruaris Uudekülas ning mai alguses Tartus toimuv turniir, aga kindel on see, et klubil on juurde vaja nii mängijaid kui toetajaid.

Olukorrast Eestis

Praegu mängivad Eestis ragbit kuus klubi – Tartu Lelo, Uudeküla Bulldogs, Märjamaa Vikat, Narva Patriots, Paide RFC ja Tallinna Sharks. Ka on olemas rahvuskoondis, keda juhendab samuti Dzidzadze. Koondis osales Euroopa meistrivõistlustel ning mängib traditsiooniliselt sõpruskohtumisi Soome, Walesi ja Türgiga.

Ragbi sai alguse 19. sajandil Inglismaal. Inglismaa kuninganna on öelnud, et jalgpall on härrasmeeste mäng, mida mängivad huligaanid, kui ragbi on huligaanide mäng, mida mängivad härrasmehed.

Mängitakse kahte erinevat ragbit – seitsmeragbi kestab kaks korda seitse minutit, 15-ragbi kaks korda 40 minutit. Dzidzadze rääkis, et seitsmeragbit mängivad Eestis mitmed meeskonnad, kuid 15-ragbi vaid kolm tiimi, sest nii palju inimesi on väikestes kohtades raske kokku saada.

Mänguplats on veidi väiksem, kui jalgpallistaadion. Tartus toimuvad turniirid ja mängud Sepa tänava staadionil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles