Piraadid õpetavad IT-turvalisust

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvuti.
Arvuti. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

MTÜ Piraadipartei korraldab järgmisel nädalal Tartu krüptopeo nime kandva koolituse, kus interneti tavakasutajatele õpetatakse, kuidas hoida oma infot kurjade näppude eest kaitstuna.

Piraadipartei noored said linnalt selleks oktoobris toetust ning Martin Metsalu, üks ürituse korraldajatest, rõhutas, et see koolitus on mõeldud just nimelt tavakasutajale, kellel ei pea olema arvutialaseid eriteadmisi.

Õpetatakse näiteks seda, kuidas internetis turvaliselt oma andmeid hoida või sõnumeid vahetada. Kõik on ju kuulnud jutte sellest, kuidas nii kurjategijad kui ka meie oma valitsus saavad «pealt kuulata», mida me internetis teeme, ja lisaks pääsevad ka meie arvutis ringi vaatama.

«Me arvame, et kõige targem on igasugu jälgijate, manipuleerijate ja teiste kiusatusi vähendada sellega, et kasutame oma andmete ja suhtluskanalite kaitseks elementaarseid krüptovahendeid,» ütles Metsalu. «Meie ei taha kaasa minna vandenõuteoreetikutega, aga me ei taha ka riskida sellega, et mõni nende teooriatest osutub tagantjärele siiski tõeks.»

Prii ja kõigile

Koolitus on tasuta ja sinna oodatakse igas vanuses arvutikasutajaid. Metsalu soovitas võimalusel oma sülearvuti kaasa võtta, sest siis saab õpitut kohe rakendada ega pea hiljem meenutama, kuidas üks või teine asi käis.

Ürituse korraldaja Piraadipartei nimi ei peta: tegemist on poliitilise liikumisega, mis sai alguse mõni aasta tagasi Rootsist. Metsalu sõnul koolitusel aga mingisugust poliitpropagandat ei tehta.

Partei juhatuse liige Märt Põder rääkis, et neil on Eestis 40 liikme ringis, Tartus elavad neist umbes pooled.

Üldiselt tegeldakse kohaliku kodanikualgatusega ja arutatakse nii rahvusvahelise piraadiliikumise kui ka kohaliku infopoliitika üle. Piraatide põhimõtteid püütakse rakendada muudeski poliitika valdkondades.

Omavalitsuste valimistele

Varsti otsustatakse ära ka see, kas kandideerida järgmisel aastal kohalike omavalitsuste valimisel, ning kui jah, siis kuidas ja millises vormis seda teha.

«Üldisemas mõttes püüame tuua ka Tartusse rohkem Euroopas üha enam levivat piraadivaimus valitsemistava, mille kohaselt ei ole ühiskonnale oluliste otsuste tegemine ainuüksi mingi nupust nikastanud eliidi asi,» rääkis Põder.

Krüptopidu

• Arvutikasutajate tasuta koolitus 20. novembril kell 16–19, Raekoja plats 10 kolmandal korrusel (Zaal).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles