Tartu elektrihankel nappis osalejaid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu tänavavalgustus.
Tartu tänavavalgustus. Foto: Sille Annuk / Postimees

Ehkki Tartu linn kulutab aastas ligikaudu 20 gigavatt-tundi elektrit, pole see siiski argument, mis paneks elektrimüüjaid omavahel konkureerima. Linn sõlmib lepingu konkursile ainsana pakkumise teinud Elektrumiga.

«Meile oli suur üllatus, et elektriturg ei toimi,» tunnistas Tartu planeerimisvaldkonna eest vastutav abilinnapea Raimond Tamm. Seetõttu sõlmib linn lepingu vaid üheks aastaks, et oodata turu korrastumist.

Peale Elektrumi võttis konkursidokumendid välja ka Eesti Energia, kuid oma pakkumist rahvuslik energiahiid ei teinudki.

Ebamõistlikud tingimused

Eesti Energia suurklientide osakonna juhataja Artur Teesalu kinnitusel ei teinud firma Tartu linnale pakkumist seetõttu, et pidas riigihanke tingimusi ebamõistlikuks. «Näiteks nõuti müüjalt arvete väljastamist enne, kui vajalikud mõõteandmed võrguettevõtjalt laekuvad,» ütles Teesalu.

Elektrimüüja esitas linnale lisaküsimusi 30. oktoobril. «Ka järgnevatel päevadel andsime lisaks märku, milliseid tingimusi peame ebamõistlikuks, ning esitasime muudatusettepanekud.» Teesalu sõnul teatas linn aga, et ei pea hankedokumentide muutmist vajalikuks.

Tartu rahandusala abilinnapea Argo Annuk ütles, et linn oleks jõudnud küll pakkumistingimusi muuta, kuid see oleks nihutanud pakkumiste esitamise kuupäeva edasi 23 päeva võrra. «Sel juhul ei oleks me saanud sõlmida lepinguid 10. detsembriks ning jaanuaris oleksime pidanud ostma elektrienergiat kõige kallima ehk bilansienergia hinnaga.»

Annuk lisas, et rahvusvaheline hange oli üleval 45 päeva. Eesti Energia laadis dokumendid alla hanke teisel päeval ehk 27. septembril. «Seega küsimuste esitamiseks ja ettepanekute tegemiseks mõistliku aja jooksul oli aega enam kui küllalt,» leidis Annuk.

«Paraku ei olnud elektrimüüjatel võimalik teha küsitud tingimustel mõistliku hinnaga pakkumist,» nentis omakorda Teesalu.

Kas tingimused olid ülemäära keerulised, küsis Tartu Postimees ka konkursi võitnud Elektrumilt. Firma pressiesindaja Priit Pruul sõnas, et ettevõttele tähendab Tartuga lepingu sõlmimine küll mõningat riski, kuid see ei takistanud pakkumist esitamast.

Viljandil odavam

Teisipäeval otsustas Tartu linnavalitsus, et sõlmib Elektrumiga raamlepingu, mille järgi hakkab kilovatt-tund elektrienergiat maksma 5,96 eurosenti. Tänavu kulutab linn elektrit 1,5–1,6 miljoni euro eest, tuleval aastal börsihinnaga ostes suureneb summa ligikaudu 500 000 euro võrra.

Teesalu andis mõista, et ehk oleks tulemus olnud siiski teine, kui linn oleks Eesti Energia soovidele vastu tulnud. «Näiteks Viljandi teatas äsja, et ostab hanke võitnud Eesti Energialt uuel aastal elektrit märgatavalt soodsama hinnaga kui Tartu.»

Tõsi, hinnavahe Tartuga on küll kõigest umbes 0,28 senti kWh eest Viljandi kasuks. Arvestades aga, et Tartu ostab aastas 20 GWh elektrienergiat, erineb summa sama koguse kohta juba 56 000 eurot.

«Ega me otseselt õnnetud ka ei ole, sest saime ikkagi soodsama pakkumise kui näiteks Tallinna linn,» ütles abilinnapea Annuk. Tallinna pressiteenistus kinnitas samas täna Tartu Postimehele, et pealinnas on vastav hange alles läbiviimisel.

Hange hõlmab umbes 95 protsenti linnale kuuluvatest elektritarbijatest. Aural, Tartu Veevärgil ja Ahhaa keskusel on omad lepingud, loetles abilinnapea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles