Tartu kool sai ainsana Eestis Saksa keeleõppe sertifikaadi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esimese koolina Eestis anti Tartu Raatuse gümnaasiumile üle Saksa I astme keelediplomi sertifikaat.

Tänane saksa keele päev möödus Raatuse koolis tavalise päevaga võrreldes hoopis erinevalt. «Virrvarr,» mis valiti hiljuti üheks kaunimaks saksakeelseks sõnaks ning mis tähendab eesti keeles täpselt sama asja, iseloomustas pidupäeva koolis aktusel sõna võtnud Goethe instituudi juht Anna Lind.

Virrvarr oli tänane päev nii õpilastele kui õpetajatele. Lisaks pidulikule aktusele korraldati õpilastele erinevaid mänge ning Saksamaa suursaadik Eestis Christian Matthias Schlaga luges koos abikaasaga lastele ette juturaamatut.

Enne seda andis ta koolile üle sertifikaadi, mis annab õiguse anda välja saksa keele esimese kategooria keeletunnistusi (DSD 1). Suursaadik kinnitas Tartu Postimehele, et Raatuse kool on ainus kool Eestis, kellele selline õigus osaks sai.

Oskus ja traditsioonid

«Koolil on see võimekus olemas - õpetajaskond, sisseseade ja pikaajaline saksa keele õpetamise traditsioon,» märkis Schlaga. Tunnistus võimaldab asuda üheksanda klassi lõpetanud õpilasel eksami sooritamise järel Saksamaale õppima ilma täiendava keeleeksamita.

Kui varem võis kool anda gümnaasiumilõpetajale välja ka kõrgeima ehk teise astme tunnistuse, siis linnavalitsuse otsuse tõttu gümnaasiumiaste sulgeda, pole see enam võimalik. Esimese astme keeleõpe on midagi täiesti teistsugust kui teise astme õpe ning nende õppekavad pole isegi sarnased, kinnitas Raatuse kooli direktor Toomas Kink.

Täna saadud sertifikaat võimaldab koolil kõrgetasemelist keeleõpet jätkata. Diplomi saamiseks peavad õpilased alustama saksa keele õppega juba esimeses klassis ning koolitus vältab üheksanda klassi lõpuni. Nooremalt kui üheksandas klassis pole rahvusvaheliselt tunnustatud keelediplomi saamine võimalik.

Kuid saksa keele õpetamine on väljunud Raatuse kooliruumi raamidest. Nimelt õpetavad kooli õpetajad saksa keelt ka Tartu lasteaedades, kokku 250 lapsele.

Suursaadik Schlaga lisas omalt poolt, et tõenäoliselt jääb Raatuse kool üsna pikaks ajaks ainsaks üldhariduskooliks Eestis, kes täitis tingimused esimese keeleastme koolitamise õiguse saamiseks. «Seda tiitlit kandev kool tuleks koolireformides kindlasti alles jätta,» leidis ta.

Loob sildu

Pärast pidulikku aktust Tartu Postimehega vesteldes tunnistas suursaadik, et sarnaselt eestlastega on ka sakslased mures inglise keele liiga suure mõju pärast ühiskonnas. Seda enam tunneb ta headmeelt, et Tartu kool õpetab klassikalist puhast saksa keelt, mille hoidmine on raske ka Saksamaal endal.

Ehkki maailma juhtiv keel on inglise keel, leidis suursaadik, et ka saksa keelega saab maailmas piisavalt palju ära teha. «Eesti kuulub Euroopasse ja saksa keele oskus pakub võimalust seda Euroopat paremini nautida,» leidis Euroopa Liidu juhtriigi esindaja.

Ta väljendas arvamust, et keeleoskus on kui sild, mis aitab jõuda kergemini ja kiiremini soovitud kohta. Lisaks sellele avaneb maailm inimese ees hoopis rikkalikumal kujul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles