Koostajast kujunes raamatu päris autor

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Laine Randjärv oli esitlusel raamatust kõnelnud, laulis Gaude­amus. See koor on «Sillad üle piiride» üks tegelasi.
Kui Laine Randjärv oli esitlusel raamatust kõnelnud, laulis Gaude­amus. See koor on «Sillad üle piiride» üks tegelasi. Foto: Merike Lill

Laine Jänesele on riigikogusse ametisse asumine ja nimemuutus mõjunud väga viljakalt, vähemalt raamatusõbra seisukohast. Nimelt on Laine Randjärv avaldanud kahel viimasel aastal neli raamatut, mille kõik on üllitanud kirjastus SE & JS.

Ta on koostanud trükised «Rahva eesel. Asinus vulgi. Mitme rahva mõistujutt» (2010) ja
A. H. Tammsaare «Naine ja mees. Inimene ja tahtmine. Mõtted» (2011).

Tema koostatud on ka sellised raamatud nagu Eino Tambergi «Peeglitrikid. Mõtted ja luule» (kaaskoostaja Kerttu-Liina Tuju) ning Käbi Laretei «Okas ja Käbi. Armastus. Tuneesia». Need kaks on ilmunud tänavu juba varem.

Koostaja ja autor

Nüüd tuli lisa, ja ikka kirjastuse SE & JS vahendusel. Seekord ei ole aga Randjärv koostaja, vaid on päris autor. «Sillad üle piiride» on hoopis teisest  – kohati traagilisest – ooperist kui tema eelmised raamatud.

Nimelt haakub Vanemuise kontserdimajas esitletud «Sillad üle piiride» Randjärve veel kaitsmata doktoritööga. Sisuliselt on raamat teadusuurimuse emotsionaalsema sisuga lisa.

Niisiis saab nüüd ühiste kaante vahelt lugeda kaht kirjavahetuse lugu.

Need on koorijuhi, pedagoogi ja helilooja Tuudur Vettiku ja tema abikaasa Lonni kirjad aastaist 1955–1956 (Vettik oli tol ajal Siberi vangilaagris) ning Tuudur Vettiku ja Tartu koorijuhi Roland Laasmäe kirjavahetus aastaist 1959–1975.

Kirjad ja intervjuud

Kirjades on lisaks koorilauludele ja laulupidudele jutuks kultuuritegelaste represseerimine, ent samuti mõttekaaslaste Vettiku ja Laasmäe eraelu seigad.

Huvitav ja teadmisi avardav on samast raamatust lugeda Randjärve intervjuusid koorilaulukorüfeede Kuno Arengu ja Ants Üleoja, aga samuti tartlase Ahto Liigiga, kes oli Tuudur Vettikuga samal ajal Siberis vangistuses, ja kunagise Tartu kultuurijuhi Elvi Alekannuga.

Randjärv ei osanud oma doktoritöö kaitsmise aega eile veel öelda. Küll aga teadis ta, et Tartu Ülikooli kirjastuselt ilmub tema doktoritöö dissertatsioonide sarjas.

Raamat

Laine Randjärv, «Sillad üle piiride»,

kirjastus SE & JS, Tallinn 2012, 256 lk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles