Tammekannu villa valiti rahvusvahelise tähtsusega hoonete hulka

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmakuulsa soome arhitekti Alvar Aalto projekteeritud Tammekannu villa Tartus Kreutzwaldi tänaval.
Maailmakuulsa soome arhitekti Alvar Aalto projekteeritud Tammekannu villa Tartus Kreutzwaldi tänaval. Foto: Ain Protsin

Tartus Tähtveres asuv villa Tammekann, mille projekteeris Soome tuntuim arhitekt Alvar Aalto, arvati portaali The Iconic Houses rahvusvahelise tähtsusega ehitiste nimekirja.

«Meile teeb rõõmu, et see kaunis ehitis on pälvinud väärilist tähelepanu,» kommenteeris linnavalitsuse pressiteenistuse vahendusel Villa Tammekannu lisamist nimekirja Turu ülikooli sihtasutuse juht Pekka Kanervisto.

1932. aastal kavandas Aalto maja Tartu Ülikooli professorile August Tammekannule. Villa Tammekann on üks Eesti tuntumaid näiteid toonasest funktsionalistlikust arhitektuurist.

Aastal 1998 ostis Tammekannu lastelt hoone hoone ära Turu ülikooli sihtasutus. Hoone renoveeriti, järgides hoolikalt Aalto algset projekti. Alates 2000. aasta aprillist tegutseb Kreutzwaldi 6 asuvas villas Turu Ülikooli ja Tartu Ülikooli ühine sihtasutus Granö keskus.

The Iconic Houses on 5. novembril 2012 avatud arhitektuuriportaal, mis tutvustab 20. sajandi tähelepanuväärseid ehitisi üle kogu maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles