Protestijad jagavad Tartu raeplatsil talvekartulit

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulid. Illustreeriv foto.
Kartulid. Illustreeriv foto. Foto: Peeter Langovits

Homme jõuab Tartusse Tallinnast Brüsseli poole liikuma hakanud vana traktor Belaruss, see retk on osa Baltimaade põllumeeste protestiaktsioonist euroliidu põllumeeste ebavõrdsete otsetoetuste vastu.

Päevinäinud MTZ-80 jõuab Tartu Raekoja platsile homme kell 11. «Selgitame seal inimestele, miks põllumehed sellise aktsiooni korraldavad,» ütles Eesti põllumeeste keskliidu asepresident Jaan Sõrra. «Jagame traktori peatuskohtades piima, Tartus pakume inimestele talvekartulit.»

Kaks tonni kartulit on inimestele kümnekilostes kottides jagamiseks välja käinud Ülenurme valla Saare-Anni talu peremees Einar Saar. «Kes tahab, see võtab koti selga ja viib selle koju,» selgitas Jaan Sõrra.

Ebavõrdsus

Balti riikide põllumajandusorganisatsioonid korraldavad 12.−22. novembrini ulatusliku aktsiooni «Balti ÜPP traktor», mille eesmärk on otsetoetuste ebavõrdsuse jätkuv teadvustamine nii Baltimaades kui ka Saksamaal ja Brüsselis.

Belaruss hakkab täna kell 12 Tallinnast Vabaduse väljakult liikuma läbi Eesti, Läti ja Leedu linnade Brüsselisse.  Sihtkohta jõuab traktor 22. novembril, kui Brüsselis algab euroliidu valitsusjuhtide kohtumine. Sel kohtumisel arutatakse euroliidu eelarve kava aastateks 2014−2020 ja just see kava määrabki Balti riikide põllumajandustoetused.

«Viimased arengud näitavad, et meie ebavõrdsete toetuste küsimust pole eelarvekava läbirääkimiste teksti lülitatud ja see on tõsine ohumärk,» rääkis Jaan Sõrra.

Ajast ja arust tehnika

Balti riikide põllumehed korraldavad 22. novembril Brüsselis ka meeleavalduse.

Brüsselisse sõitev Belarusski pole valitud juhuslikult. «Kuigi põllumehed on viimasel kümnendil tootmisesse palju investeerinud, on meie tootjate põhivarustus võrreldes euroliidu vanade riikide kolleegidega ikka vilets ja investeerimisvajadus jätkuvalt väga suur,» märkis Jaan Sõrra. «Ligi pool põllumajanduse masinapargist on ajast ja arust.»

Liiklusregistri andmetel on 70 protsenti Eesti traktoritest üle kümne aasta vanad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles