Ahhaas tõusis õhku kosmoses käinud sputnik

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
15. novembrist 2012 on Tartu AHHAAs avatud Austraaliast pärit kosmoseteemaline näitus, mida kroonib kosmoses käinud Maa tehiskaaslane.
15. novembrist 2012 on Tartu AHHAAs avatud Austraaliast pärit kosmoseteemaline näitus, mida kroonib kosmoses käinud Maa tehiskaaslane. Foto: Sille Annuk

Ahhaa keskuses avatakse järgmisel nädalal uus kosmoseteemaline näitus ning selle naelaks on ehtne kosmoses käinud sputnik.

Nõukogude Liidu aegadest pärinev Maa tehiskaaslane on pärit erakogust ning teaduskeskusele teadaolevalt on väljaspool Venemaad selliseid vaid neli. Tegemist on ka väga kalli esemega, sest näiteks sarnane sputnik osteti eelmisel aastal Sotheby oksjonilt 2,9 miljoni dollariga.

Täna pärastlõunal Ahhaa keskuses lae alla tõmmatud 2,6-tonnine ja umbes kahemeetrise läbimõõduga sputnik on osa kosmoseteemalisest näitusest «Ahhaa, kosmos!», mis on tehtud Austraalias Scitech teaduskeskuses. Näitus avatakse 15. novembri õhtupoolikul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles