Pühadeaeg toob Tartu kesklinna uue jõuluvalgustuse

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rüütli tänavale ja raeplatsile tulevad tähekesed ja lühtrid.
Rüütli tänavale ja raeplatsile tulevad tähekesed ja lühtrid. Foto: TPM

Linn ostab tänavuseks advendiajaks rohkem kui 60 000 euro eest uut jõuluvalgustust, millega antakse värske väljanägemine nii raeplatsile, kuusele kui ka kesklinna peatänavatele.

Linnakunstnik Tiit Kaunissaare sõnul on suurlinnadesse mõeldud jõuluvalgustid üsna spetsiifiline tööstusharu ning seetõttu oli valikut teha keeruline. «See tundub tohutu suur tööstusvaldkond, aga tegelikult on need tooted suhteliselt sarnased,» ütles Kaunissaare, kes otsis Tartule sobilike valgustite näiteid nii internetist kui ka kataloogidest.  

«Ega me mingit väga kirjumirjut ei tahtnud,» sõnas linnakunstnik, kelle kinnitusel on uute valgustite põhivärvid valge ja kuldne. «Need objektid, mis on värvilised olnud, näiteks jõeäärne sinine ja raekojatagune punane, jäävad püsima. Aga kui uut valida, siis pole ju mõtet vana asja korrata.»

Kuus plokki

Riigihankest võttis osa neli firmat – AS Fortronic, OÜ ProLed Group, OÜ Artus Pro ja Brand Marketing BTL OÜ. Hanke korraldamisel olid valgustid jagatud kuude plokki: Lutsu tänav (1), Raekoja plats ja Rüütli tänav (2), kuusk (3), Küüni tänav (4), nn torbikud (5) ja puud (6).

Plokkides 1, 3, 4, 5 ja 6 tunnistati võitjaks Fortronicu ja ProLed Groupi ühispakkumine kogumaksumusega 37 990 eurot. Teise ploki kohta pakkus soodsaima hinna (26 110 eurot) Artus Pro.

Kaunissaare sõnul saab osaliselt ümber disainitud kogu raeplats, mille keskele pan-

nakse uue elemendina 1,5-meetrised valguskerad. Veidi väiksemad kuplid tulevad raeplatsi külgedele ning kuusele pannakse ilustuseks helendavaid räitsakaid. Rüütli ja Küüni tänavat aga kaunistavad kuldsed lühtrid. Samuti saab seekord valgustatud Lutsu tänav.

«Linn saab kindlasti värskema ilme ja eks selle nimel töö käibki. Loodame küll, et muutus on nii suur, et seda ka märgatakse,» ütles Kaunissaare. Suurem osa uuest valgustusest tuleb tema teada Hiinast ja osa ka Poolast.

Viimati uuendas linn jõuluvalgustust neli aastat tagasi. Linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haagi sõnul on sellest palju oma aja ära elanud.

Uus säästlikum

«Me oleme üritanud neid lappida ja paigata, aga kui kaunistuse remont on ebamõistlikult suur, siis need lähevad mängust välja,» ütles Haak. Töötavatest valgustitest midagi siiski ära ei visata, aga kui juhtmed on juba rabedad, siis ei ole nad enam ohutud.

Erinevalt vanadest kaunistustest tulevad uued kõik LED-lampidega.

Linnamajanduse osakonna teede- ja liikluskorraldusteenistuse tänavavalgustuse peaspetsialist Sven Ilves ütles, et LED-lampide nõue oli üks hanke tingimusi, kuna need on vanadest hõõglampidest palju säästlikumad.

«LEDid tarbivad vähem voolu ja neid ei pea iga aasta vahetama. Garantii on kaks aastat, aga vastu peaksid need pidama vähemalt neli,» sõnas Ilves, kelle kinnitusel läheb vanu hõõgniitidega pirne igal aastal tohutu kogus.

Kas ja kui palju uued valgustid võiksid elektrienergiat kokku hoida, ei julgenud aga Ilves pakkuda.

«Raske öelda, aga kuna kujundus tuleb rikkalikum, siis tarbimine tegelikult palju ei vähenegi. Hõõglambid on ikka päris röövlid ja kokkuhoid peaks olema, aga kui palju täpselt, näeb hiljem elektriarvete pealt,» ütles Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles