Tartu Ülikooli peahoone lifti ehitus venib

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilne vaade tulevasse liftišahti.
Eilne vaade tulevasse liftišahti. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli peahoone esimest, teist ja kolmandat korrust ühendava lifti ehitus lõpeb plaanitust ilmselt vähemalt kuu hiljem, sest ehituse alguses ilmnes vajadus projekti muuta.

Ülikooli kinnisvaraosakonna projekteerimis- ja ehitushangete spetsialist Kristjan Siim selgitas, et projekti muutmine sai selgeks vahelagede avamisel. Ilmnes, et esimese korruse lakke tuleb paigaldada kandvad metalltalad, sest põrandat vajalikul määral kandvaks teha pole võimalik.

«Enne polnud vahelagede konstruktsioon ja paksus täpselt teada,» rääkis Siim. Selgus, et keldri võlvlae paksus pole kandvuse tagamiseks piisav, kuid esimese korruse põranda alla lisatoestuse ehitus pole võimalik muinsuskaitse piirangute tõttu.

Liftišahti viimine keldripõrandani pole Siimu sõnul võimalik, sest muinsuskaitse ei nõustunud keldri võlvlaest läbi tungimisega. Nii riputatakse lifti ja liftišahti ning tulevaste tõstukikasutajate raskus esimese korruse lakke.

Lifti ja peahoone vasaktiivast hoovi avanevale väljapääsule invapanduse valmimine on Tartu Ülikooli ja firma Eviko lepingus ette nähtud hiljemalt 21. detsembriks. Kristjan Siimu sõnul pole ehitajaga veel kokku lepitud uut tähtaega, kuid arvatavasti nihkub tööde lõpp edasi vähemalt kuu.

Peahoone lift on arvestatud mahutama kas kuni kaheksat inimest või ratastooliinvaliidi koos saatjaga. Lift ja invaväljapääs maksavad kokku ligikaudu 100 000 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles