Rahvaülikool peab veerandsajandipidu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu rahvaülikool õpetab peamiselt eluks tarvilikke oskusi. Pildil kingituste pakkimine.
Tartu rahvaülikool õpetab peamiselt eluks tarvilikke oskusi. Pildil kingituste pakkimine. Foto: Sille Annuk

Sel nädalal tähistab Tartu rahvaülikool 25. tegutsemisaastat näituste avamisega kunstikeskuses ning juubelikontserdiga ülikooli aulas. Veerand sajandi jooksul on rahvaülikooli kursustel käinud kokku 60 000 inimest.

Rahvaülikooli turundusjuht Kaisa Hansson ütles, et aastas õpib rahvaülikoolis kursustel keskmiselt 4500 täiskasvanut. Kui kõikide aastate õppijad kokku liita, saab neid 60 000.

«Koolituste valik on väga mitmekesine,» kõneles ta. «Kõige populaarsemad on olnud võõrkeeled, keraamika, maalimine, tervislikku ja mahedat eluviisi tutvustavad kursused ning kokandus. Kursusi on jätkunud projektijuhtimisest vitspunumise ja viipekeeleni.»

Kirevad koolitused

Küsimuse peale, millised on olnud kahekümne viie aasta jooksul need kõige erilisemad koolitused, vastas Kaisa Hansson, et näiteks koerarõivaste õmblemine, paberkrohvist nukulossi valmistamine, savist leivaahju ehitamine, niidigraafika, aktimaalimine, budistliku mõtluse laupäevad, Peeter Volkonski kultuuriklubi, tiibeti keel ja india tants ning palju muudki.

«Me püüame igati väärtustada inimese loovust, andeid ja sotsiaalseid oskusi,» lausus ta.

Hansson lisas, et Tartu rahvaülikool areneb üha ja on uuendusmeelne. Tänavusest sügisest on käivitunud uued tööalased kursused, näiteks floristi-, sekretäri-, väikeettevõtja ja klienditeenindaja koolitus või siis aja ja stressi juhtimise, mälu treenimise ning arvuti oskuslikuma kasutamise kursus.

Tegemised läbi aastate

Juubeliüritusi kommenteerides ütles Kaisa Hansson, et laupäeval rahvaülikooli kunstikeskuses avatav maalinäitus ja meeleolukas fotogalerii peegeldavad kooli tegemisi läbi aastate. Lisaks saab kuulata Robert Suvi ettekannet «Eimiski ehk Malevitši must ruut – põnevaid fakte kunstiajaloost».

Pühapäeval Tartu Ülikoolis algavale juubelikontserdile oodatakse aga kõiki muusikahuvilisi ja rahvaülikooli sõpru.

Rahvaülikooli sünnipäev

• Täna kell 17.30 saab rahvaülikooli kultuuriklubis Pepleri 4 majas näha esinemas melomaan Onu Bellat ning kuulata tema valitud muusikat (eelregistreerimine vajalik).

• 10. novembril kell 14 avatakse rahvaülikooli kunstikeskuses Vaksali 7 maali- ja fotonäitus.

• 11. novembril kell 14 algab kontsert Tartu Ülikooli aulas. Üles astuvad muusikakursuste õpilased, rahvaülikooli segakoor ja HaleBopp Singers.

• Kõik need sündmused on tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles