Käest lastud võserik muutub pargiks

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu keskkonnahariduse keskuse juhataja Janika Ruusmaa selja taha jääb umbes 9000 ruutmeetri suurune pargiala, mis saab suve alguseks värske välimuse. Taamal on näha juba jõudsalt kerkiv loodusmaja, vasakule jääb füüsikahoone, paremale loomemajanduskeskus.
Tartu keskkonnahariduse keskuse juhataja Janika Ruusmaa selja taha jääb umbes 9000 ruutmeetri suurune pargiala, mis saab suve alguseks värske välimuse. Taamal on näha juba jõudsalt kerkiv loodusmaja, vasakule jääb füüsikahoone, paremale loomemajanduskeskus. Foto: Sille Annuk

Lille tänava äärne ja loomemajanduskeskuse taha jääv haljasala tehakse järgmise suve alguseks esinduslikuks pargiks, kus on peenrad, põnevad puud ja tegevust nii loodus- kui ka mänguhuvilistele.

Pargi korrastamine ja kõiksugu põneva kraamiga täitmine on osa loodusmaja ehitamise projektist. «See on lahutamatu osa meie loodusmajast, sest maja üksi ei moodusta tervikut, vaid ikka koos selle pargiga,» rääkis keskkonnahariduse keskuse juhataja Janika Ruusmaa.

Praegu on sel künklikul alal vaid mõned puud, kuid plaanid on suurejoonelised. Parki on kavandatud näiteks avastuste nurk, mänguväljak, skulptuuride aed, väike vaateplatvorm, istumiskohad, kompostialad, pergola väliüritusteks ning loomulikult palju uusi ja huvitavaid puid.

Igal asjal on oma õpetlik külg, näiteks mänguväljaku kolm liivakasti on kõik erineva täitega, kompostikastil on klaasist sein, et näha komposti tekkimist, ning avastuste nurgas on tehislik koprapesa, kuhu saab ise sisse ronida.

Parki kaevatakse ka väike väga madal veesilm, mis ei täitu mitte põhjaveest, vaid nõlvadelt alla voolavast vihmaveest.

Merko juba alustas tööd

Parki hakkab kujundama AS Merko Tartu, kes ehitab ka loodusmaja. Merko projektidirektor Juhan Varik ütles, et iga ehitusobjekti lõpetamise juurde kuulub ka ümbruse korrastamine ning haljastus- ja heakorratööd ei ole seega neile midagi võõrast.

Linna ehitusteenistuse vanemspetsialist Harles Link sõnas, et Merko oligi ainus hankes osaleja ning õnneks mahtus nende pakkumine kenasti eelarvesse. Firma soovib pargi korrastamise eest saada 313 450 eurot, loodusmaja ehitamise kogueelarve on 3 120 897 eurot, millest linn ise maksab 10 protsenti.

Juhan Varik rääkis, et leping linnaga sõlmiti esmaspäeval ja ettevalmistavaid töid alustati juba eile.

Lepingu järgi peaks haljastustööd valmis saama mais. Kuna need on aga eranditult kõik välitööd, siis oleneb ainult ilmast, mida ja millal teha saab. Variku sõnul tahetakse veel tänavu teha ära võimalikult palju pinnase- ja tagasitäitetöid.

Seda, milline park oma täies ilus välja näeb, saab näha aga alles paljude aastate pärast, kui istutatud puud on suureks kasvanud.

Mõtetega juba suves

Loodusmaja suvel alustatud ehitus kulgeb Ruus­maa sõnul plaanipäraselt. Maja kolmest tiivast ühel on sarikad juba püsti ja on hästi näha, kui kõrge tuleb valmis maja.

Tulevased asukad ise aga elavad juba mõtetega järgmises suves. Ruusmaa rääkis, et praegu pannakse kokku sisustuse hanget, keskkonnahariduse keskuses on kõik väga elevil ja kujutavad ennast juba uues majas tegutsemas.

Osa sisustuselemente on juba ka valmimas. Maarja külas harutati üles ja pesti sel suvel Tartus puid ehtinud kudu­misgrafiti jupid ning olenevalt sellest, kui palju seda lõnga jagub, tehakse uue loodusmaja põrandale vähemalt üks vaip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles