Linnavolinik istub kahe tooli peal

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aura veekeskuse nõukogu esimees Väino Kull on nõukogu liige ka ettevõttes Avera-Trading, mis tarnib Aurale puhastusvahendeid ja majapidamispabe­­rit ning on tema poja Erki Kulli firma.
Aura veekeskuse nõukogu esimees Väino Kull on nõukogu liige ka ettevõttes Avera-Trading, mis tarnib Aurale puhastusvahendeid ja majapidamispabe­­rit ning on tema poja Erki Kulli firma. Foto: Sille Annuk

Aura veekeskuse nõukogu esimees Väino Kull on nõukogu liige ka ettevõttes Avera-Trading, mis tarnib veekeskusele puhastusvahendeid ja majapidamispa­­be­­rit, mullu kulus selleks 16 500 eurot.

Tartu linnale kuuluvas Aura veekeskuses on avalik saladus, et Avera on veekeskuse nõukogu esimehe poja Erki Kulli firma, ning kurjemates vihjetes öeldakse, et ei ole kohane küsida, miks osa kaupa tuleb tellida just Averast.

Seejuures osutatakse, et näiteks osa Mayeri toodangut tuleb otse Mayeri, osa Avera kaudu.

Aura juhataja läinud aasta juulist Kairi Ustav sõnas, et talle on maja töötajad öelnud, et see firma on seotud nõukogu esimehega. Ustav lisas ka, et firma oli Aura tarnija juba enne tema tulekut ning et puhastusvahendite ja paberikraami tellimine on tehnikajuhi ülesanne. Juhataja otseselt sellega kokku ei puutu.

Teadmatus

Erki Kull juhtis tähelepanu, et veekeskus on Avera klient olnud algusest peale, veel enne avamist, kui Avera pakkus paberi- ja seebihoidjaid. Sama nähtub ka veekeskuse saadetud ülevaadetest. Käive on aastati erinev, kuid viimastel aastatel tõusuteel.

Tuntud poliitik ja reformierakondlane Väino Kull sai Aura nõukogu liikmeks 2010. aasta mais, enne seda oli ta ka linnale kuuluva Tartu Turu nõukogu liige.

Väino Kull ütles, et Avera nõukogus olemine on formaalne, kord aastas digitaalselt aastaaruande kinnitamine. Tegevjuhtimisse ei puutu Kull enda sõnul kummaski ettevõttes ega saa suunata ostuotsuseid.

Liiatigi saanud ta juhuslikult teada, et Avera on Aura tarnija. See juhtus eelmise

aasta oktoobris, kui ta kohtas Aura sünnipäeval ka poeg Erkit.

«Ma võin öelda pojale, et lõpeta ära Auraga suhtlemine. Ma ikka kujutan ette, et Aura on võtnud vähempakkumisega kaupa,» ütles Väino Kull.

Erki Kull ütles, et ka tema ei suhtle Auraga otse. Seda teeb nende Lõuna-Eesti müügijuht Ingrid Rüütli.

«Aura on minu välja aetud klient, Aura ostis meilt ka enne, aga mitte nii suurel määral, see on minu müügitöö tulemus,» ütles Rüütli. Ta ütles, et jutt käib 2010. aasta suvest.

«Mina ei teadnud, et ta (Väino Kull – toim) on nõukogu esimees,» ütles Ingrid Rüütli. Erki Kull ja Ingrid Rüütli on elukaaslased.

Erki Kulli sõnul on Avera võtnud enda peale mitme Mayeri suurkliendiga suhtlemise ja nii saab Aura Averalt soodsamat hinda kui otse Mayerilt tellides.

«Öelge, mida ma siis nüüd tegema pean?» küsis Kairi Ustav. Ta ütles, et teab, et linnaettevõttena on Aura teravdatud tähelepanu all, ja ta püüab seda juhtida võimalikult läbipaistvalt.

Ehkki tema mehel on autoremondifirma, ei remondi ta autot seal, ehkki sõpradel on reklaamifirma, ei reklaami ta nende abiga, ehkki naabrimehel on ehitusfirma, ei kasuta ta neid.

Mis edasi?

Aura endine juhataja ja nüüdne Tartu abilinnapea Tiia Teppan ütles, et tema kuuleb esimest korda, et Kull kuulub Avera nõukogusse.

«Eetika küsimus,» ütles Teppan. «Kull peaks peeglisse vaatama ja lõpetama ära.»

Erki Kull ütles, et ta saab isa Avera nõukogust välja arvata. «Aga tema pojaks jään ma edasi,» lisas ta.

Aura ostud Averalt

Summa eurodes koos käibemaksuga panga väljavõtete järgi

• 2002    11 800

• 2003    12 000

• 2004    10 200

• 2005    5600

• 2006    5500

• 2007    3300

• 2008    11 300

• 2009    10 800

• 2010    12 900

• 2011    16 500

• 2012 (10 kuud)    13 400

Allikas: Tartu veekeskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles