Jooksvad õed puhkavad tantsides ja maalides

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õed Lily (vasakult), Leila ja Liina Luik
Õed Lily (vasakult), Leila ja Liina Luik Foto: Sille Annuk

Kolmikud kohtusid Tartu Postimehega hommikul kell 10. Selgus, et tavaliselt algab sel ajal nende päeva teine trenn, sest hommikusörgil käivad nad juba paar tundi varem.

Pea kogu elu tantsimisega tegelnud ja äsja 27. sünnipäeva tähistanud kolmikud harrastavad jooksmist 2007. aastast, kui alustasid rahvaspordiüritustel osalemist. Et jooksmine pakkus neile kõige muu kõrval üha rohkem huvi, ühendasid nad 2010. aastal jõud treener Harry Lembergiga.

Kuna õed on väga lähedased, on ka tähtsad otsused langetatud üheskoos. «On vist niimoodi kujunenud,» rääkisid nad naeruga läbisegi, «ei ole ju nii, et kaks lähevad treeneri juurde ja üks siis ei lähe.»

Õed Luiged võistlevad distantsidel alates 3000 meetrist, kuid lemmikuks nimetavad maratoni, sest linna vahel lippamine pakub neile staadioniringidest enam põnevust.

Normide täitmisest

Leila ja Liina Luik täitsid poolteist nädalat tagasi, 21. oktoobril, Amsterdami linnamaratonil oma selle hooaja peamise eesmärgi – saavutasid maratonis isikliku rekordi. Leila alistas Moskva maailmameistrivõistluste normatiivi, milleks on 2:43, isegi varuga. Aeg 2:40.10 andis talle parima eurooplasena kõrge, kuuenda koha.

Liina parandas kevadel  joostud isiklikku rekordit üle kuue minuti ning saavutas ajaga 2:45.02 naiste seas kaheksanda koha. Sellega täitis ta Zürichis peetavate Euroopa meistrivõistluste normi. Mõlemad sportlased olid tulemuste üle siiralt rõõmsad ja kinnitasid, et jooks läks igati hästi, ehkki tuul lisas aegadele mõned minutid.

Kaks õde naudivad jooksutrennidest väikest puhkepausi, Lilyl on suur katsumus aga alles ees. 25. novembril läheb ta isiklikku rekordit püüdma Firenze maratonile. Amsterdami maratonil ta ei osalenud, sest tegi kaasa linnajooksude sarjas, mis eeldas ka osavõttu Tallinna maratonist. Nii jäänuks kahe maratoni vahele liiga väike aeg. «Suurvõistluste normi veel püüdma ei lähe, see jääb ehk kevadeks,» rääkis ta.

Põhiliseks eeskujuks peavad õed Eesti kunagist maratonijooksjat Jane Salumäed. Tema 1997. aastal joostud Eesti rekord 2:27.04 on ületamiseks sihikul. Ka tahavad nad jõuda 2016. aasta Rio de Janeiro olümpiale, kõik kolmekesi.

Viimane avaldus tõi kaasa ka naerupahvaku, mis õdedega lahutamatult kaasas käib – nimelt võrdlesid nad oma eesmärgist rääkimist Ott Sepa ja Märt Avandi 2010. aastal «Eesti laulu» konkursi ajal tehtud kõrvalvõistlusega «Pean saama Eurovisioonile, muidu suren!».

Laagritest ja lastest

Tartu tervishoiukõrgkoolis bioanalüütikuteks õppinud Lily ja Leila on erialast tööd küll teinud, aga praegu sel alal ei tööta. Treeningute vahepeal lähevad nad hoopis koju maalima ja joonistama. Liinal on  pooleli tantsupedagoogiõpingud Viljandi kultuuriakadeemias. Kõik kolm teevad kaasa tantsustuudios XLS, kus nad juhendavad kaht rühma.

Eestis ongi Luikede päevakava väga tihe. «Laagris on selles mõttes lihtsam, et siis tekib treeningute vahele selgeid puhkepause, aga siin on ikka igasugu väikseid tegemisi ja kohustusi, mis võtavad oma aja,» rääkis Leila.

Järgmine laager ootabki õdesid ees novembri lõpus või detsembris Kenyas, kus Luikedele väga meeldib. Seal on head tingimused, samuti treenib seal kogu pikamaajooksu paremik, kelle treeninguid ja tegemisi jälgides saavad Leila, Liina ja Lily uusi teadmisi.

Kui tütarlapsed kord jooksmise lõpetavad (või üksnes katkestavad) ja pere loovad, võiks neil enda arvates ikka mitu last olla. Leila poetas, et tema tahaks kaht tüdrukut, Liina pakkus, et miks mitte kolmikud ja hiljem üks pesamuna, kellel kohe kolm hoidjat olemas. Lugejat ei peaks ehk enam üllatama, et sedagi arutlust saatis õdede nakatav naer.

Arvamus

Harry Lemberg
treener

Tänaseks päevaks on nad minu jaoks nii erinevad, et kui esimesel aastal saanuks nad üksteise asemel trenni tulla, siis enam see läbi ei lähe. Nad lihtsalt on erinevad – kui vaatan näkku või see, kuidas nad jooksevad. Leila ja Liina on kangemad, Lily veidi pehmema iseloomuga. Ka treeningukoormused on Leilal ja Liinal praegu veidi sarnasemad, kuid Lily jõuab iga sammuga neile lähemale.

Isiklikud rekordid

(kõik joostud sel aastal)

Leila Luik

• 5000 m – 16.57

• 10 000 m – 35.17

• Poolmaraton – 1:17.49

• Maraton – 2:40.10

Liina Luik

• 5000 m – 17.13

• 10 000 m – 36.20

• Poolmaraton – 1:18.00

• Maraton – 2:45.02

Lily Luik

• 5000 m – 18.14

• 10 000 m – 38.52

• Poolmaraton – 1:22.31

• Maraton – 3:05.03

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles