Kaugema kandi kokad toovad uusi maitseid

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatine kanapasta
Tomatine kanapasta Foto: Jaan Heinmaa

Neil päevil hakkavad Tartu restoranides askeldama võõrast verd kokad, sest homme algavad ülikoolilinnas sõprus- ja partnerlinnade rahvusköökide päevad, mil saab proovida kreeka, itaalia, saksa, vene, läti ja rootsi toite.

«Meile tulevad Itaaliast kokad, läheme neile kolmapäeval lennujaama vastu,» ütles Atlantise restorani pidav Olga Aasav eile. «Küll köök nende temperamendile vastu peab! Mullu askeldas meil ju Peterburist terve bussitäis kokkasid.»

Tartu sõprus- ja partnerlinnade kokkade võõrustamise kulud katavad söögikohad, kus külaliskokad rahvusköökide kuu alguses töötavad. Tartu linnavalitsus toetab rahvusköökide kuu korraldamist tänavu reklaamiga.

Algus juba homme

Kui lüüa kokku lennukipiletite hinnad ja hotelliarved, siis kas külaliskokkade võõrustamisel on ikka jumet? «Muidugi on,» kinnitas Olga Aasav. «Külaliskokad koostavad meile menüü, mida pakume kogu kuu jooksul. Elu on näidanud, et kliendid eelistavad rahvusköökide kuul just külaliskokkade menüüd.»

Näiteks Volga restoranis on senimaani väga menukas Po­žarski kotlet, mis oli mullu rahvusköökide kuul osalenud Peterburi koka menüüs. «See roog on meie külastajate üks lemmik ja meil pole plaaniski seda oma menüüst välja arvata,» rääkis Olga Aasav.

Kuuendat aastat peetavad rahvusköökide päevad avatakse koos festivali IDeeJazz avaõhtuga neljapäeval kell 20 Vilde lokaalis. Samal õhtul on eriprogramm ka lokaalis Suudlevad Tudengid, kus kell 20 algaval vene õhtul tutvustatakse vene menüüd ning esineb laulja Laima Kaltahtšjan.

Kuuekäiguline õhtusöök

Reedel peetakse Atlantises itaalia ja Entri restoranis kreeka õhtut, mille muusikalist poolt aitab sisustada ansambel Zorbas. Vilde lokaalis on reedel kräftskiva ehk rootsipärane vähipidu.

Rahvusköökide traditsiooniline galaõhtu on laupäeval Dorpati konverentsikeskuses. Pakutakse kuuekäigulist pidulikku õhtusööki eri riikide kokakunstisaavutustega.

«Galaõhtu kõik road on omapärased,» ütles Tartu ettevõtluse osakonna juhataja Malle Blumenau. «Menüüs on näiteks aeglaselt küpsetatud seakoodilõigud trühvli-oapüree ja kadakamarjaste röstitud sibulatega ning suitsutatud hirvesisefilee maisipõhjal karikakrakreemi ja hurmaalumega, mida ma pole kunagi söönud.»

Galaõhtule mahub 248 inimest. Õhtu pilet maksab 65 eurot, pileteid müüakse rahvusköökide kuus osalevates toidukohtades. Vildes ja Suudlevates Tudengites lõppesid piletid eile otsa.

Usinamate rahvusköökide külastajate vahel loositakse välja osalevate ettevõtete 65-eurosed kinkekaardid.

Rahvusroad on Tartu restoranide ja kohvikute menüüs 30. novembrini.

Tänavused külaliskokad

• Kreeka toite pakutakse rahvusköökide kuul asukohta vahetanud Entri restoranis (Kaubahall, Küüni 7), kus Aígina kokad Dimitrios Andreas Kappos ja Thomas Georgios Nicolaides on juba mitmendat korda oma kodumaa kööki tutvustamas.

• Põhja-Itaaliast Ferrarast tulevad Tartusse itaalia kokad Franca Elsa Piffanelli ja Litiano Vancini, kes teevad itaalia roogi Atlantises.

• Saksa kööki tuleb Dorpati restorani tutvustama Greifs­waldis töötav kokk Stefan Frank.

• Läti rahvusköögi road toovad Tartusse sõpruslinna Riia kokad, uustulnukas Mrtiš Sirmais ja Eriks Dreibants, kes oli siin ka esimeste rahvusköökide päevade ajal. Läti köögiga saab tutvuda Big Benis.

• Vene köögiga kostitab Peterburi kokk Anton Isakov huvilisi lokaalis Suudlevad Tudengid ja pubis Sõprade Juures.

• Rootsi köögi lööb Vilde lokaalis lahti Uppsala tippkokk Johan Dahlqvist, kellega on kaasas kolleegid Hannes Lannstål ja Tomas Israelsson.

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles