Maaliosakonna kohal ripub endiselt kirves

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilne maalikompositsiooni tund Tartu Ülikooli maaliosakonnas. Maalivad tudengid Elo-Mai Mikelsaar (paremalt), Maarja Nõmmik ja Reigo Ringo. Arutelud osakonna üle aga käivad.
Eilne maalikompositsiooni tund Tartu Ülikooli maaliosakonnas. Maalivad tudengid Elo-Mai Mikelsaar (paremalt), Maarja Nõmmik ja Reigo Ringo. Arutelud osakonna üle aga käivad. Foto: Margus Ansu

Uusi maaliüliõpilasi teist aastat riigi tellimuseta vastu võtnud Tartu Ülikool on kaalunud maalitudengite vastuvõtu lõpetamist 2013. aasta sügisest, kuid lükanud otsustamise edasi kevadise tasemehindamiseni.

Tartu Ülikooli filosoofiateaduskonna dekaan, instituutide ja õppekavade juhid ning ülikooli õppeprorektor arutasid maaliosakonna tulevikku viimati 19. oktoobril ja pidasid mõistlikuks oodata, kuni Eesti Kõrghariduse Kvaliteediagentuur on maalikunsti õppekava uuesti hinnanud.

2010. aasta mais leidis agentuuri hindamiskomisjon, et ülikooli maaliõppe kvaliteet, selleks vajalikud ressursid ja jätkuvõime vastavad riiklikele nõuetele osaliselt. Komisjon pani haridus- ja teadusministeeriumile ette pikendada maalikunsti eriala akrediteeringut tähtajaliselt 2013. aastani.

«Esialgsed mõtted ja plaanid, et hakkame vastuvõttu lõpetama, katkestati,» võttis 19. oktoobri koosoleku tulemuse kokku TÜ filosoofiateaduskonna dekaan Valter Lang. «Kõik läheb vanaviisi edasi. Ootame ära üleminekuhindamise tulemused.»

Kopsakas puudujääk

1988. aastal avatud maalikunsti õppetooli bakalaureuseõppes on praegu 29 üliõpilast, magistriõppes 9 üliõpilast. Riikliku tellimuse sai Tartu Ülikool erialale 1996. aastal. 2011. aastal riik enam bakalaureuseõppe tellimust ei esitanud.

Mullu suvel otsustas ülikooli nõukogu vastuvõttu siiski jätkata, eraldades oma üldisest kassast raha kaheksa uue tudengi koolitamiseks. Sama suur oli vastuvõtt ka tänavu.

Valter Langi sõnul leidis rektoraat hiljuti võimaluse katta umbes 15 000-eurone puudujääk, mis tekkis kultuuriteaduste ja kunstide instituudi eelarves sel aastal maaliosakonna tõttu. Lang kinnitas, et 2013. aasta vastuvõtt tuleb maalierialal sõltumata kevadise kordushindamise tulemusest.

«Lähemal ajal on tarvis paika panna ja välja kuulutada 2013. aasta vastuvõtu tingimused,» rääkis Lang. «Kui tingimused on välja kuulutatud, siis kardan küll, et tuleval aastal peab vastuvõtt toimuma.»

Lang lisas, et sõltumata üleminekuhindamise tulemustest leitakse ülikoolis, et maaliosakond peab otsima koostöövõimalusi Tartu Kõrgema Kunstikooliga. Kunstikooli rektor Vallo Nuust, kes kohtus sel esmaspäeval TÜ rektori Volli Kalmuga, kinnitas, et ühtegi ametlikku koostööettepanekut pole alma mater esitanud.

Volli Kalmu sõnul tuleb maaliosakonnal pingutada kõigepealt eduka üleminekuhindamise nimel.

«Kui positiivset lahendust hindamiselt ei tule, oleme sunnitud lõpetamise käsile võtma,» nentis Kalm. «Kui hindamine läheb edukalt, peab ülikool leidma mõistliku korralduse, kuidas maalikunst edasi kestaks. Lahendamist vajavaid küsimusi on mitu, kuid kõik need on suunatud sellele, et maalikunst jääks ja kestaks.»

Lootus püsib

Ülikooli kultuuriteaduste ja kunstide instituudi juhataja Art Leete ütles, et ei näe maaliõppekava hindamise eduka läbimise teel mingeid takistusi.

«Olen väga lootusrikas,» kinnitas Leete.

Maalikunsti õppetooli programmijuht, 1997. aastast tänini maalikunsti professori ametis olnud Jaan Elken viibis eile välismaal ega olnud valmis e-posti teel teemat kommenteerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles