Harmoonium juhatab sisse hingedeaja

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Restaureeritud harmooniumil mängib Peetri kiriku muusikatöö korraldaja Anneli Klaus.
Restaureeritud harmooniumil mängib Peetri kiriku muusikatöö korraldaja Anneli Klaus. Foto: Sille Annuk

Kolmapäeval algab Tartu Peetri kirikus harmooniumimuusika festival, mille viimane kontsert on hingedeaja alguses, 2. novembril.

Kiriku organisti ja muusikatöö korraldaja Anneli Klausi teatel esitletakse festivalil suve lõpul Kriisa orelitöökojast restaureerimiselt tulnud harmooniumi. Sellel on kaks manuaali, väike tuulemootor ja pedaalid.

Instrumendi on ehitanud orelimeister August Terkmann eelmise sajandi alguses ja see oli toona kasutusel Tartu Peetri koolis.

Pikalt seisis ilus pill kasutuskõlbmatuna kirikus seina ääres. Harmoonium on taastatud Eesti Kultuurkapitali Tartumaa eksperdirühm, kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali, Tartu Kultuurkapitali, Tartu linnavalitsuse ja eraisikutest annetajate toel. Kokku läks see maksma 3360 eurot.

Festival avatakse homme kell 19. Ettekandele tuleb Alo Ritsingu viieosaline kooriteos «Gloria in excelsis Deo». Esinevad koorid, instrumentaal- ja vokaalsolistid. Kasutusel on nii orel kui ka harmoonium.

Neljapäeval on pühakutepäev. Kell 19 annavad harmooniumikontserdi organist Aare-Paul Lattik ja tema meistrikursusest osavõtjad. Meistrikursused on samal päeval.

Festival lõpeb reedel, kõikide surnute mälestuspäeval ehk hingedepäeval. Pärast õhtupalvust, mis algab kell 18, järgneb kell 19 Tartu organistide kontsert. Esinevad Elke Unt, Anneli Klaus, Viiu Eliise Kuusemaa ja Arno Gabriel Humal.

Harmooniumi ehitanud August Artur Terkmann (1885–1940) oli eesti orelimeister. Organist Aare-Paul Lattiku andmetel õppis Artur Terkmann oreliehitust oma isa Gustav Terkmanni käe all ja tehases Saksamaal. Aastal 1908 sai ta Tallinnas oma isa orelitöökoja juhatajaks.

August Terkmanni suurim tänini säilinud orel asub Tallinna Püha Vaimu kirikus. Terk­­mann on ehitanud ka Estonia kontserdisaali esimese oreli ja Tallinna Jaani kiriku oreli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles