Krematoorium sai väikese kabeli

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu krematooriumi direktor Andres Tõnissoo näitab äsja valminud uut kabelit, mis mahutab kuni 30 leinajat.
Tartu krematooriumi direktor Andres Tõnissoo näitab äsja valminud uut kabelit, mis mahutab kuni 30 leinajat. Foto: Sille Annuk

Rahumäe kalmistul Tartu krematooriumis on nüüd lisaks suurele kabelile leinajate kasutada ka uus, väiksem tseremooniaruum puhuks, kui ärasaatmist plaanitakse väiksemas ringis.

Uus kabel ehitati maja tagaküljele ja sinna mahub umbes 30 leinajat, esimesed talitused on selles nüüdseks peetud. Senine suur kabel, kus on ka rõdu, mahutab kuni 200 inimest.

Tartu krematooriumi direktori Andres Tõnissoo selgitusel oli veel ühe, väiksema kabeli järele vajadus juba ammu.

«Matusetalitused koonduvad nädalalõppu, inimesed pidid tihti lahkuma meilt teadmisega, et laupäevaks matuseaega ei saa, sest kabel on juba kinni ja tuleb oodata esmaspäevani,» rääkis Tõnissoo.

Laiendamine algas mõttest, et krematooriumihoone põhjaküljel on otstarbeta sopp, varjus ka, nii et miski seal ei kasvanud. Tõnissoo tutvustas mõtet linnaasutuse Kalmistu juhatajale Aime Pärnale, kes oli päri. Ka linnavalitsus oli päri.

Ehitamine võeti veelgi suuremalt ette, sest kitsuke oli ka kontoripool, tingimused jäid töömahtu arvestades ahtaks. Seetõttu tehti hoone lõunaküljele juurdeehitis. Nüüd on Tõnissoo sõnul normaalsed tingimused nii matusetalituse vormistamiseks kui ka lahkunu ärasaatmiseks. On ka eraldi ruum, kus matusekõnelejaga asju arutada, suure kabeli juures on matusetalitust ootavatele lähedastele eraldi ruum, kuhu teistel asja ei ole.

Varem pidid talituse ootajad ja kontorisse ootajad jagama sama ruumi.

Andres Tõnissoo rääkis, et uuendatud on ka suurt kabelit, kuid suurim uuendus on väike kabel, mis on umbes 30 ruutmeetri suurune.

Lisaks väiksemate matuste korraldamisele on see ruum abiks ka neile, kes ei soovi tuhastamise eel krematooriumis leinatalitust, aga tahaksid siiski lahkunuga veel korraks omaette olla, hüvasti jätta.

Väike kabel on kasutada odavam. Suure kabeli tund maksab 35 eurot, väikese kabeli kasutamine 20 eurot.

Uuenduskuur on tehtud kogu krematooriumihoonele, korrastatud on katust, värvitud fassaad, rajatud väljak maja ette. Oli aasta otsa tööd, mis läks maksma umbes 300 000 eurot.

Tartu krematooriumi eelmine laiendamine oli kuue aasta eest, kui lisati teine põletusahi. Rohkema järele tarvidust ei ole. Tuhastamiste arv on viimastel aastatel püsinud 2000 lähedal, üle selle piiri pole läinud.

Tartu krematoorium alustas tööd 1997. aastal. Tänapäeval kasutatakse krematooriumi kabelit võrdlemisi palju ka kirstumatuste talitustel.

«Inimesed on kolinud tööpuuduse pärast maalt linna, võtnud vanemad kaasa, aga omaksed maetakse ikka kodupaiga kalmistule,» ütles Tõ­­nissoo.

1. novembril kell 13–15 on huvilistel võimalus tutvuda Tartu krematooriumi ruumide ja tööga. Etteregistreerumine ei ole vajalik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles