Võistlevad leivad sõidavad Tallinna

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Needsamad eile küpsetatud leivad viib Maret Tobber täna võistluse «Leiburi leivategu» kohtunikele maitsmiseks. Ahjust tulles oli vaja need veel võiga määrida ja märga rätikusse keerata.
Needsamad eile küpsetatud leivad viib Maret Tobber täna võistluse «Leiburi leivategu» kohtunikele maitsmiseks. Ahjust tulles oli vaja need veel võiga määrida ja märga rätikusse keerata. Foto: Sille Annuk

Maret Tobberi ahjus küpsesid eile leivad, millest oma pere peab suu puhtaks pühkima. Need lähevad täna Eesti leivaretseptide superstaari otsivate kohtunike lauale.

Leibur tähistab 250. sünnipäeva ja korraldas sel puhul leivavõistluse, millele esitati umbes 60 retsepti. Žürii valis välja kaheksa parimat ning ainsa siitkandi inimesena pääses oma retseptiga finaali Tobber.

Nii võttis naine täna hommikul kaks leiba kaenlasse ja läks Tallinna, et lasta teistel oma küpsetisi maitsta ja nende omi mekkida. Milliste parameetrite järgi teiste leiba hinnata, ei osanud Tobber arvata, sest kindlasti on kõik head.

Samas on vaja proovida ka kahte sibulaga leiba, ja seda kibedat mugulat ei kannata ta silmaotsaski. «Aga ehk ei ole leivas see maitse nii tugev,» loo­tis naine.

Oma leiva headuses on Tobber veendunud ja sellepärast osaleb ta ka võistlusel. Lihtne retsept on aastate jooksul välja kujunenud ning kindel pere ja sõprade lemmik. Loomulikult on ta katsetanud ja õnnestunult valmistanud põnevamaidki leibu, kuhu on käinud näiteks marjad, linnasejahu või liha, kuid tavaline leib on laual ikkagi sagedamini.

Mõned äpardused

Nagu peaaegu kõigil leivaküpsetajatel, nii läks ka Tobberi esimene leib aia taha, praegu oskab ta selles süüdistada kärsitust. Vormis lasi ta siis tainal kerkida vaid kümmekond minutit, kuigi tegelikult peaks ootama tunde, ja tulemuseks oli tihke rukkijahuplönn.

Äpardusi on olnud veelgi. Ükskord läks juuretis hallitama ja tuli rukkileivakäärude ja keefiriga päris otsast alustada. Teinekord sai ta aga katsetades teada, et liiga kuumas kiirelt üles kergitatud leib kukub ahju pannes kolinal kokku.

Tobberi ema, kes paar aastat tagasi tütre leivaküpsetamispisikuga nakatas, on ise praeguseks loobunud, sest tööl käies jääb sellega jändamiseks aega väheks. Vahel võtab ta küll peotäie juuretist, kuid iga nädal ei küpseta.

Tobber on aga kindel, et kui poeg saab piisavalt vanaks ja tema läheb tööle tagasi, küpsetab ta edasi. Kuigi ta alustas katsetamisi just vanema lapsega koju jäädes, käis ta vahepeal tööl ning leidis leivateoks siiski aega.

Parim läheb tootmisse

Žüriis osalenud Leiburi tootearendusjuht Tiina Rühka rääkis, et finaali pääsejad valiti puhtalt retseptide järgi ja leibu saavad ka nemad esimest korda maitsta alles täna.

Parima retsepti võistlus korraldati, et leida leib, mida oleks võimalik firmal tootmisse võtta, ning seetõttu olid žüriil omad nõudmised.

Rühka sõnul taheti midagi teistsugust, mitte tavapärast seemneleiba. Samuti peeti silmas, et retseptis kasutataks juuretist ning et seal ei oleks liiga palju soola-suhkrut.

Võistluse finaal on täna pärastlõunal Tallinnas restoranis Leib, finalistide ja teiste osalejate retseptid leiab veebilehelt www.toidutare.ee/leiva­tegu­2012.

Maret Tobberi võistlusleib (kaks pätsi)

• 800 ml käesooja vett

• umbes 3 kuhjaga sl juuretist

• 250 g + 350 g täistera­rukki­jahu

• 100 g täisterakaerajahu

• 4 sl suhkrut

• 2 tl soola

• seesamiseemneid

• võid

• Segada kokku vesi, juuretis ja 250 grammi täistera­rukki­jahu, katta kauss rätikuga ning jätta 8–10 tunniks hapnema.

• Kobrutama hakanud tainale sõeluda juurde ülejäänud jahu ning lisada sool ja suhkur. Tainas panna võiga määritud vormidesse ja siluda märja käega, kuni pealispind muutub piimjaks, võib kaunistada kahvli abil ja raputada peale seesamiseemneid.

• Panna vormid paariks tunniks sooja, kuni need on täis kerkinud. Asetada ahju, kus küpsetada 200 kraadi juures 70 minutit.

• Pärast leivapätside ahjust tulekut määrida pealmine külg võiga ja jätta need märja rätiku sisse mähituna jahtuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles