Ahhaa tähistab Sputniku sünnipäeva

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahhaa keskuse planetaarium.
Ahhaa keskuse planetaarium. Foto: Kristjan Teedema

Täna tähistab Ahhaa keskus Tartus 55 aasta möödumist Maa esimese tehiskaaslase, Sputnik 1, orbiidile lendamisest spetsiaalse sputniku teemapäevaga.

«Inimkonna ajaloos ei ole see väga pikk aeg, aga kosmose vallutamine, millele Sputnik 1 lend alguse pani, on muutnud elu Maal märkimisväärselt,» selgitas Ahhaa planetarist Margus Aru. Ta lisas, et televisioon, positsioneerimine, meteoroloogia ja kaugseire on ainult mõned paljudest eredatest näidetest, kuidas tehiskaaslaste olemasolu meie igapäevaelule otseselt kasulik on.

Kosmosetehnika on poolesaja aastaga teinud läbi tormilise arengu, jätkas Aru. Rahvusvaheline kosmosejaam ja kaks kuud tagasi Marsile laskunud Curiosity on 55 aastat tagasi alanud kosmoseajastu viimased saavutused. Sellest kõigest tuleb juttu ka Ahhaa sputnikupäeva planetaariumietendustes ja ettekandes.

Huvilisi ootavad ka meeleolukad töötoad, lisaks saab oma teadmised ja oskused proovile panna auhindadega astronoomiaviktoriinis. Ühtlasi tuleb sputnikupäeval esmaesitlusele keskuse uus automatiseeritud planetaariumietendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles