Prügi kolib katuse alla

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümberlaadimisele toodud kauba hulgast matti võtvad inimesed on enda töökohta üles seadnud täiesti õigesti käiva leidkella ja paar pilti.
Ümberlaadimisele toodud kauba hulgast matti võtvad inimesed on enda töökohta üles seadnud täiesti õigesti käiva leidkella ja paar pilti. Foto: Sille Annuk

Aasta pärast on Aardlapalu prügilast praegu lageda taeva all seisvad prügihunnikud kadunud, prügi ümberlaadimine ja taaskasutatava kauba sortimine hakkab käima varju all.

Tartu linna ning Tartu ja Ülenurme valla MTÜ Tartumaa Jäätmearendus on välja kuulutanud riigihanke Aardlapalu prügilasse jäätmekeskuse väljaehitaja leidmiseks. «Tahame sinna teha tänapäevase, turvalise ja võimalikult väikse negatiivse keskkonnamõjuga jäätmejaama,» selgitas MTÜ Tartumaa Jäätmearendus projektijuht Tõnis Tõnissoo. «Uues jaamas kolib suur osa jäätmekäitlusest kinnisesse ruumi.»

See tähendab, et olmejäätmete ümberlaadimiseks ehitatakse ligi 170- ning taaskasutatavate jäätmete paigutamiseks ja sortimiseks ligi 800-ruutmeetrine hoone. Lisaks on kavas rajada kompostimisplats, kus laagerduv kraam kaetakse kas kile või mõne muu sobivast materjalist kattega.

Jäätmekeskus võtab enda alla ligi 8600 ruutmeetrit. Töö peaks tehtud olema tuleva aasta oktoobriks. Kui palju keskuse väljaehitamine maksab, ei saa enne riigihanke lõppemist öelda. Keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) toetab ettevõtmist 1 137 020 euro ja 69 sendiga.

Aardlapalu prügilast käis eelmisel aastal läbi 38 148 tonni olmejäätmeid. Biolagunevaid jäätmeid viidi sinna mullu ligi 2146, ehitus- ja lammutusjäätmeid pea 2238, suuremõõtmelisi jäätmeid 120,3 ning puidujäätmeid 142,3 tonni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles