Tartu arendab suhteid Hiina miljonilinnaga

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnapea Urmas Kruuse.
Tartu linnapea Urmas Kruuse. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tartu esindus naasis läinud nädalal Hiinast Ningbo linnast heade emotsioonidega, kuid ühegi kindlama koos­töökokkuleppeta. Linnapea Urmas Kruuse usub koostöö süvenemist ajapikku.

Tartu linnajuhtide Hiina visiit läinud nädala esmaspäevast reedeni oli vastus Ningbo seitsmeliikmelise delegatsiooni Tartu külastusele läinud aasta aprillis, kui kahe linna vahel sõlmiti koostöödeklaratsioon.

Nüüd käis Hiinas Tartu kuueliikmeline delegatsioon, mida juhtis linnapea Urmas Kruuse, sellesse kuulusid veel volikogu aseesimees Triin Anet­te Kaasik, linnasekretär Jüri Mölder, abilinnapead Jüri Kõre ja Raimond Tamm ning protokollijuht Iris Allorg.

Kruuse ütles eile, et ühtki lepet ega muud dokumenti alla ei kirjutatud, ka ei lepitud konkreetsemalt kokku järgmistes koostöösammudes. See, nagu linnapea märkis, ei olnud ka eesmärk.

«Kuna oli esmane visiit, proovisime eri valdkondadest aimu saada,» rääkis ta. «Kohtusime linnapeaga ja linna administratsiooni inimestega, kohtusime ettevõtjatega. Kohtusime projektijuhtidega, kes juhivad seal smart city projekti, külastasime ettevõtluslinnakuid, käisime autotehases ja sadamalinna festivalil. Saime üsna palju aimu nende kultuurikontekstist ja kuidas nende süsteemis töö käib.»

Kruuse sõnul võiks järgmise sammuna koostööks valida mõne kitsama valdkonna, Ningbo linnapea oli rõhutanud, et see võiks olla just haridus ja kõrgharidus.

«Selleks, et üldse saadakse sõpruslinnaks, algab asi kultuurivaldkonnast ja siis tulevad juurde muud teemad,» lausus Kruuse. «Arvan, et keegi Tartu linnavalitsusest ei kavatse teha linna kulul lõbureise. Iga meie samm välissuhtluses on läbi kaalutud.»

Tartu linnajuhtide reis läks maksma üle 10 000 euro.

«Jõgevaga oleks kindlasti odavam suhteid arendada. Kui Tartu tahab olla rahvusvaheline linn, ei saa suhtluse aluseks olla see, mis on odav ja lihtne,» väitis Kruuse.

Kirde-Hiinas asuvas suures sadamalinnas Ningbos on üle kahe miljoni elaniku, regioonis elab ametlikel andmetel 5,8 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles