Kunstniku arhiivile lisaks saabus Rootsist tema pilte

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstimuuseumi direktor Reet Mark ja kunstnik-restauraator Ago Teedema näitavad Endel Kõksi teoseid.
Kunstimuuseumi direktor Reet Mark ja kunstnik-restauraator Ago Teedema näitavad Endel Kõksi teoseid. Foto: Kristjan Teedema

Tänavune aasta möödub Tartu kunstimuuseumis Root­sis elanud kunstniku Endel Kõksi värviküllase loomingu paistel – kujuteldavalt ja päris ilmsi. Suve hakul saabus Tartusse tema arhiiv ja lõppeval nädalal tema teoseid.

Arhiiv tuli tegelikult Tallinnast. Nimelt oli Endel Kõksi venna Arvo naine Milvi usaldanud maalija ja kunstiteemadel kirjutaja arhiivi Vaala galeriile koos auga otsustada, kellele see jäädavale hoiule anda.

Et Vaala galerii teadis Tartu kunstimuuseumi kavast korraldada Endel Kõksi teostest suurnäitus ja koos sellega avaldada kataloog, siis saabuski tosinasse banaanikasti mahutatud arhiiv tänavu juunis Vallikraavi tänavasse.

Mahukas kingitus koosneb märkmetest, ajaleheväljalõigetest ja fotodest nii enda kui ka teiste väliseestlastest kunstnike kohta. Seda kõike on uskumatult palju, mistõttu põhjalikumaks süstematiseerimiseks kulub muuseumi direktori Reet Margi hinnangul muude tööde kõrval õige mitu aastat.

Kuid juba praegu on kunstimuuseumi töötajad saanud kunstniku arhiivist abi – suurnäituse kataloogi artiklite koostamisel.

Endel Kõksi näitusest kõneldes näitasid Reet Mark ja näitusemaja juhataja Reet Pulk-Piatkowska nii kunstniku arhiivi kui ka tema teoseid. Viimaste järele sõitsid muuseumi töötajad Rootsi eelmisel kesknädalal ja saabusid esmaspäeval.

Lähetuse eesmärk oli Pulk-Piatkowska sõnul Kõksi loomingu jälgede ajamine. «Võtsime ühendust tema pere ja erakogujatega, kellel on Kõksi loomingut, ja võimalust mööda külastasime neid Stockholmis ja Örebros,» ütles ta. «Tõime kaasa kümme tema tööd. Ühe neist saime Endel Kõksi venna Arvo tütrelt Maimo-Reedalt kingituseks.»

Reet Mark nimetas Rootsist Tartusse toodud tööde hulgas üllatavaks maali «Linnukaupleja», mida ei olnud lootustki kätte saada. «See on Kõksi loomingus väga tähtis pilt, sellest on palju räägitud,» lisas ta.

Toodud maalid täiendavad ettevalmistatavat väljapanekut, mis annab Elmar Kõksi kogu loomingust põhjaliku ülevaate. Näitus avatakse 14. novembril kunstimuuseumi viltuses hoones kahel korrusel.

«Tahame näidata rohkem tema hilisemat loomingut ning kõrvutada seda natuke Lepo Mikko ja Elmar Kitse teostega – nad olid legendaarne Tartu kolmik enne sõda,» ütles Mark. «Nii saame näidata, mis sai Kõksist, kes läks vabasse maailma, ja mis sai Mikkost ja Kitsest, kes jäid siia.»

Endel Kõks

• Endel Kõks sündis 21. aprillil 1912 Tartus.

• Lõpetas õpingud Tartu kõrgemas kunstikoolis Pallas aastal 1940.

• Aastal 1967 reisis pikemat aega Kanadas, USAs ja Mehhikos.

• Elas Saksamaal 1944–1950 ja seejärel surmani Rootsis.

• Suri 25. novembril 1983, maetud Örebros.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles